- Wat kan ik doen om echt vriendjes te worden?
- Ik wil zo graag dat hij mij vertrouwt, maar hij blijft bang.
- Mijn hond speelt helemaal niet. Is dat niet raar?
- Ik wil heel graag actief zijn met mijn hond, maar hij lijkt daar geen zin in te hebben. Verandert dat nog?
- Ik had gedacht dat mijn hond dankbaar zou zijn, dat ik hem gered heb. Maar hij is helemaal niet dankbaar. Dat is toch vreemd?
Wat kan ik doen om echt vriendjes te worden?
“Het beste wat je kunt worden is jezelf” is een mooi uitgangspunt voor een vriendschap. Als jouw hond alle ruimte, tijd en geduld van jou krijgt om te wennen aan zijn nieuwe leven, dan wordt hij vanzelf zichzelf en kunnen jullie gaan bouwen aan een fijne vriendschap.
Zorg dat je veilig bent voor je hond, dat hij weet dat hij jou kan vertrouwen als het leven spannend is. Observeer je hond goed zodat je hem leert kennen en op maat kan begeleiden. Hierdoor stem jij af op hem, maar hij gaat ook jou beter leren kennen en vanzelf op jou afstemmen. En dat is de basis van vriendschap.
Ik wil zo graag dat hij mij vertrouwt, maar hij blijft bang.
Geef – het – tijd. Geef het tijd is ons belangrijkste advies. Vertrouwen moet worden opgebouwd, dat kun je niet forceren. Sterker nog; als je wel druk gaat uitoefenen zul je het proces alleen maar vertragen. Stop met verwachtingen te hebben over waar je hond aan moet voldoen. Wees die veilige haven en focus je op al het moois en liefs wat ervoor heeft gezorgd dat je hem hebt uitgekozen. Als jij je openstelt voor je hond, ervaart hij vanzelf de ruimte om jou te gaan vertrouwen.
Mijn hond speelt helemaal niet. Is dat niet raar?
Spelen doe je als je ontspannen bent. Je hebt daarvoor een vertrouwde, veilige omgeving voor nodig en een relaxt lichaam. Jouw geadopteerde hond heeft nog heel veel spanning in zijn lijf en zal de omgeving nog onvoldoende kennen om ook maar enigszins behoefte te hebben aan spelen.
Bedenk ook dat hoe wij spelen helemaal niet hoeft te passen bij jouw hond. Honden spelen graag met elkaar maar dat lijkt in de verte nog niet op onze mensen-manier van spelen. Honden uit het buitenland zullen al helemaal niet bekend zijn met onze manier. Dus naast dat de hond er nog niet aan toe is, doen wij in zijn ogen ongetwijfeld ook nog raar.
Dus geef het de tijd en dring niets op en je zult vanzelf gaan zien dat je hond opeens met een blaadje, stokje of één van zijn speeltjes gaat spelen. Je kunt dan ook rustig aan spel gaan aanbieden aan je hond, maar laat hem steeds zelf beslissen of hij erop ingaat of niet. Blijf geduldig. Als het bij hem past, komt hij jou vast ook een keer uitnodigen.
Ik wil heel graag actief zijn met mijn hond, maar hij lijkt daar geen zin in te hebben. Verandert dat nog?
Veel honden uit het buitenland hebben een hele stressvolle periode achter de rug. Ze zijn verplaatst en moeten nu wennen aan een totaal nieuw leven. De kans dat je hond spierpijn heeft van de stress is heel groot. De kans dat hij enorm moe is, is nog groter. Ons advies is om het ‘samen dingen ondernemen’ pas op te bouwen zodra je hond eraan toe is. Begin met activiteiten die je vanuit huis kunt doen.
We zetten er een paar op een rij:
- Ontdekken van materialen en objecten in huis. Nodig je hond uit om overal aan te snuffelen. Zo leert hij zijn omgeving kennen en hebben jullie steeds een kleine snuffel actie samen.
- Samen de omgeving bekijken. Ga lekker voor het raam zitten of voor je huis en bekijk alles wat er gebeurt. Observeer je hond en zie hoe hij informatie verzamelt. Als je hond eraan toe is kunnen jullie dit op steeds verschillende plekken gaan doen.
- Snuffelwandelingen zijn gezellig en vaak verrassend, zeker als je je hond de route laat bepalen.
- Hersenwerk voor honden. Laat je hond lekkers zoeken in allerlei huishoudelijke materialen. Klik hier om naar de website Hersenwerk voor honden te gaan.
Ik had gedacht dat mijn hond dankbaar zou zijn, dat ik hem gered heb. Maar hij is helemaal niet dankbaar. Dat is toch vreemd?
Nee dat is niet ‘vreemd’. Zelfs helemaal niet. Honden leven in het ‘nu’ en bij het moment. Dus jouw hond heeft geen weet van hoe het was en dat jij daarin de grote verandering hebt geregeld.
Ga eens na bij jezelf of het echt zo belangrijk is dat hij dankbaarheid toont. Wat maakt dat jij dat belangrijk vindt? Wat verwacht je van je hond? Heb je hem geadopteerd omdat je hem zo zielig vond en hem wilde redden of omdat je in hem een fijne huisgenoot zag die je graag een mooi leven wil geven? Hoe jij naar jouw hond kijkt, bepaalt hoe hij jou ziet.