Het beheerteam

Het beheren van een ledengroep vraagt een vriendelijke, maar ook duidelijke werkwijze zodat leden weten wat er allemaal mag en kan, maar ook bewust zijn dat de groepsregels er zijn om nageleefd te worden. Daarnaast snel reageren indien gewenst en tegelijk de dynamiek van de groep in het oog houden, flexibiliteit en een enorme dosis humor… ga er maar aan staan…

Het beheren van een ledengroep is een vak apart en dat kunnen Dunja Logozar en Thirza Thaens als geen ander! We zijn dan ook superblij met deze twee kanjers!

Dit is hun Waarom? Daarom!

Dunja

Bijna 10 jaar geleden kwamen we in onze zoektocht naar een hond uit bij Jura uit Spanje. Het was geen ‘geplande’ buitenlandse hond, maar zij was degene waar we verliefd op werden. Als toen nog onervaren hondenbaasjes hebben we ontzettend veel met haar meegemaakt. Ondertussen zijn Mahru uit Portugal en Lazar uit Bosnië ons team komen versterken. De honden hebben ons leven compleet veranderd: nieuwe vrienden met honden en nieuw werk met onze webshop CB-Doggy.

Het geven van een goed leven aan onze honden staat op nummer één bij ons, en dit wens ik álle honden toe. Het initiatief van De Buitenlandse hond sluit hier naadloos op aan, en daarom help ik graag mee in het beheren van de Facebook-groep.

Thirza

Toen wij onze Willem, Rottweiler, als pup kregen merkten we al snel dat er veel vooroordelen waren over het ras: ze waren vals, gemeen, onberekenbaar, lelijk, etc. Ik heb me dat toen heel erg aangetrokken, want het was onze lieve Willem.

Toen we onze Griekse Rosa adopteerden, Dobermann, merkten we al snel dat er nog meer vooroordelen waren met betrekking tot het land van herkomst: ze brengt ziektes mee, had daar moeten blijven of worden afgemaakt. Mijn hart brak en toen besloot ik me er niet meer iets van aan te trekken, want het was onze lieve Rosa.

Een hond is toch gewoon een hond, ongeacht waar ze vandaan komt?
Ik werk als vrijwilliger in een dierenasiel en draag alle honden een warm hart toe, ook de buitenlandse hond!

Het docententeam.

Naast de beheerders hebben wij een aantal experts binnen ons team. Dit zijn onze docenten en onze sparringpartners.

Dit is hun Waarom? Daarom!

Ingrid

Ik ben gek op elke hond, maar in 2011 kwam ik voor het eerst in aanraking met honden uit het buitenland en toen is er iets gebeurd. Ik heb maandenlang met deze honden samen mogen zijn. Ik heb ze leren kennen, met ze ‘gewerkt’ en van ze geleerd. Deze honden hebben mij diep geraakt.

Wat raakte me nu zo? Hun onschuld en hun kwetsbaarheid. Het zijn vaak honden die niet gezien zijn in het land waar ze vandaan komen. Die er niet toe deden. En na alles wat ze hadden meegemaakt, lieten ze een veerkracht zien waar ik diep respect voor heb. Ze durfden stuk voor stuk opnieuw te vertrouwen, in ons mens. Ze durfden de verbinding weer aan te gaan. Het zijn geweldige honden. Puur en sensitief. Voor deze honden wilde ik iets gaan betekenen.

Ze verdienen, net als iedere hond, een veilig thuis, liefde, warmte en geborgenheid. En daar zet ik me met hond en ziel voor in!

Michel

Ongeveer een jaar geleden kwam een vrachtwagenchauffeur - compleet met snor en sik -  met zijn kleine hondje, die nog niet halverwege zijn knie kwam, naar de Zwerfhondenschool. Samen gingen we aan de slag en het was fantastisch om te zien hoe die twee met elkaar samenwerkten. Ik zal dan ook nooit vergeten dat de stoere man van oor tot oor glunderde toen zijn hondje voor het eerst met zijn voorpoten op een krukje stond. Met zijn lieve, rustige omgang had hij het hondje vertrouwen gegeven om met zijn pootjes op het krukje te gaan staan. En andersom gaf het hondje hem vertrouwen dat hij goede aanwijzingen gaf.

In hondentraining gaat het wat mij betreft niet over het op cue (of ‘op commando’) verplaatsen van pootjes, maar om het samen stapjes zetten richting wederzijds vertrouwen. En komt er dan ook nog trotse, glunderende blik bij, dan kan mijn dag niet meer stuk.

Sharon

De band en liefde die wij met honden hebben is er 1 om boeken vol over te schrijven. Eindeloos kan ik kijken naar hun gedrag, bewegingen, interacties en reacties. Met het hebben en houden van honden komt de onmisbare taak om goed voor ze te zorgen. Fysiek en mentaal. Ze hebben geen stem en daarom zijn wij er om ze te ondersteunen in deze wereld.

Door de jaren heen heb ik gezien hoe verschillend er tegen honden en de band tussen mens en hond wordt aangekeken. Zeker de honden die niet direct te doorgronden zijn lopen risico niet begrepen te worden. Voor die honden wil ik meer begrip en inzicht creëren. Bij de mensen waar ze leven, voor hun omgeving en de maatschappij. Waar hun wieg ook heeft gestaan. Daar kom ik iedere dag mijn bed voor uit.

Alain Peeters

“Meer dan vijftien jaar geleden adopteerde ik mijn eerste Podenco uit Spanje en … sindsdien is dit niet meer gestopt. Ik had reeds ervaring met de opvoeding van mijn twee Jack Russels, maar met het adopteren uit het buitenland ging er een hele nieuwe wereld open.

Ik kon niet alle honden adopteren, zodat ik samen met mijn vrouw naar Fuerteventura en Malaga ging om te helpen op de finca en in het opvangcentrum. Deze klusvakanties waren steeds leerrijk. Tevens merkte ik dat, wanneer ik met kandidaat-adoptanten sprak, vele vragen steeds terugkwamen.
Ondertussen vulde ik mijn ervaring aan met de kennis die ik opdeed tijdens de instructeurscursus bij hondenschool De Snuffel. Regelmatig volg ik workshops om mij verder in hondengedrag te verdiepen.

Op een gegeven ogenblik ontdekte ik het bestaan van Buitenlands Hond InZicht en dit initiatief leek mij ideaal om bij aan te sluiten om kandidaat-adoptanten te helpen bij het vermijden van de typische valkuilen tijdens het adoptieproces.

Ik kom op voor meer dierenwelzijn in het algemeen en het welzijn van buitenlandse honden in het bijzonder. Via deze weg probeer ik dit nog concreter te maken.”
Alain Peeters, De Hondenprofessor