De initiatiefnemers

Buitenlandse Hond InZicht is een initiatief van ons: Suze Steenbergen en Marleen van Baal. Sinds 2011 werken zij samen en hebben als gemeenschappelijke passie het welzijn voor dieren. Met Buitenlandse Hond InZicht hebben ze nadrukkelijk de handen ineen geslagen om zowel de eigenaar als de professional heldere, eerlijke informatie te geven over het leven van en met honden uit het buitenland.

Suze Steenbergen

Mijn missie is ‘gelukkige honden’, waar dan ook. Ik ben opgegroeid met eigen honden, maar ook honden die tijdelijk onderdak nodig hadden waren bij ons welkom in ons gezin. De dierenliefde is er echt met de paplepel ingegoten. Na jaren actief te zijn geweest in Nederlandse opvangcentra kwam ik in 2000 in aanraking met buitenlandse zwerfhonden. Sinds 2009 draait mijn leven volledig om de onfortuinlijke viervoeters in het buitenland. Ik hoop met ons initiatief meer begrip te kweken voor de belevingswereld van de buitenlandse hond. Ik hou oneindig veel van honden en de buitenlandse hond heeft de grootste plek in mijn hondenhart veroverd, daarom doe ik wat ik doe!

Marleen van Baal

Mijn hondenwerk begon ooit in het dierenasiel. Op mijn 18e verzorgde ik honden waar we de geschiedenis vaak niet van wisten. Geweldige honden die om uiteenlopende reden op zoek waren naar een nieuw thuis waar zij écht welkom waren. Daar ontstond mijn liefde voor de ‘ontheemde hond’. Toen ik in 2011 Suze ontmoette ging er een wereld voor me open rondom de buitenlandse hond. Ook deze honden zoeken een plek waar zij welkom zijn. Of dit nu is in een goede opvang in het land van herkomst of bij nieuwe eigenaren, voor mij geldt dat elke hond recht heeft op een bestaan waarin zijn welzijn gewaarborgd is. Dat is wat ik hoop te bereiken met Buitenlandse Hond InZicht. Dat is mijn ‘daarom’!

Het beheerteam

Het beheren van een ledengroep vraagt een vriendelijke, maar ook duidelijke werkwijze zodat leden weten wat er allemaal mag en kan, maar ook bewust zijn dat de groepsregels er zijn om nageleefd te worden. Daarnaast snel reageren indien gewenst en tegelijk de dynamiek van de groep in het oog houden, flexibiliteit en een enorme dosis humor… ga er maar aan staan…

Het beheren van een ledengroep is een vak apart en wordt met liefde gedaan!

Het docententeam.

We hebben een mooi docententeam samengesteld, inclusief Marleen en Suze verzorgen zij de opleiding voor professionals en vertegenwoordigen zij de Buitenlandse Hond Inzicht.

Dit is hun Waarom? Daarom!

Ingrid

Ik ben gek op elke hond, maar in 2011 kwam ik voor het eerst in aanraking met honden uit het buitenland en toen is er iets gebeurd. Ik heb maandenlang met deze honden samen mogen zijn. Ik heb ze leren kennen, met ze ‘gewerkt’ en van ze geleerd. Deze honden hebben mij diep geraakt.

Wat raakte me nu zo? Hun onschuld en hun kwetsbaarheid. Het zijn vaak honden die niet gezien zijn in het land waar ze vandaan komen. Die er niet toe deden. En na alles wat ze hadden meegemaakt, lieten ze een veerkracht zien waar ik diep respect voor heb. Ze durfden stuk voor stuk opnieuw te vertrouwen, in ons mens. Ze durfden de verbinding weer aan te gaan. Het zijn geweldige honden. Puur en sensitief. Voor deze honden wilde ik iets gaan betekenen.

Ze verdienen, net als iedere hond, een veilig thuis, liefde, warmte en geborgenheid. En daar zet ik me met hond en ziel voor in!

Michel

Ongeveer een jaar geleden kwam een vrachtwagenchauffeur - compleet met snor en sik -  met zijn kleine hondje, die nog niet halverwege zijn knie kwam, naar de Zwerfhondenschool. Samen gingen we aan de slag en het was fantastisch om te zien hoe die twee met elkaar samenwerkten. Ik zal dan ook nooit vergeten dat de stoere man van oor tot oor glunderde toen zijn hondje voor het eerst met zijn voorpoten op een krukje stond. Met zijn lieve, rustige omgang had hij het hondje vertrouwen gegeven om met zijn pootjes op het krukje te gaan staan. En andersom gaf het hondje hem vertrouwen dat hij goede aanwijzingen gaf.

In hondentraining gaat het wat mij betreft niet over het op cue (of ‘op commando’) verplaatsen van pootjes, maar om het samen stapjes zetten richting wederzijds vertrouwen. En komt er dan ook nog trotse, glunderende blik bij, dan kan mijn dag niet meer stuk.