• Hoe kies ik een betrouwbare stichting?
  • Ik ben verliefd geworden op een hond. Wat zijn verstandige vervolgstappen?
  • Is de beschrijving van een hond betrouwbaar?
  • Hoeveel tijd moet ik vrij nemen als mijn hond er is?
  • Hoe maak ik mijn huis hond-proof?
  • Wat als het tegenvalt? En de hond en ik niet matchen?
  • Mijn hond is heel onzeker, maar als de hond van een vriendin er is, zie je hem opbloeien. Moet ik er nu een andere hond erbij nemen?

Hoe kies ik een betrouwbare stichting?

Er zijn heel veel stichtingen die honden naar Nederland halen. Daar zitten hele goede bij die echt het welzijn van honden voorop stellen. Helaas zijn er ook stichtingen die het zien als ‘handel’ en een goede manier om veel geld te verdienen over de rug van de honden en de adopterende mensen. Tussen deze twee uitersten zijn er allerlei stichtingen die op hun eigen manier werken.

Deze vraag is dus niet zo maar te beantwoorden, daar zul je zelf onderzoek naar moeten doen.

Ons advies: Lees je in waar je op moet letten, wees je bewust van wat er ‘moet’ volgens de wet en wat je mag verwachten van een stichting. Ga vervolgens met de stichting in gesprek en ervaar of de werkwijze bij jou past.

We hebben daar een handig hulpmiddel voor geschreven vanuit onze visie:

E-Book: Hoe adopteer ik een buitenlandse hond?

Klik hier om het E-book te ontvangen.

Ik ben verliefd geworden op een hond. Wat zijn verstandige vervolgstappen?

We begrijpen als geen ander dat een hond je enorm in je hart kan raken! De ogen, het uiterlijk, het verhaal… we kennen het allemaal! Het is natuurlijk geweldig dat we zomaar ineens ‘verliefd’ kunnen worden op een hond. Maar zoals we allemaal weten, zorgt verliefdheid voor een roze wolk en vermindert het je denken.

Dus als je verliefd geworden bent, onderneem dan even niets.

Neem eerst de tijd om na te denken en;

Stel jezelf kritische vragen:

  • Wat zijn je verwachtingen?
  • Wil iedereen in je gezin deze hond?
  • Realiseer je je dat je hele leven verandert?
  • Kun je ermee omgaan als je hond in het begin heel bang blijkt te zijn?
  • Heb je de mogelijkheid om je hond in de eerste periode in en om huis te laten wennen?
  • Kun je het regelen dat je hond de eerste periode niet alleen hoeft te zijn?
  • Heb je een heel hondenleven lang genoeg tijd voor de verzorging?
  • Heb je geld voor de verzorging en medische kosten?
  • Heb je genoeg informatie over hondengedrag, hondentaal zodat je je hond kunt gaan begrijpen en op maat kunt begeleiden?
  • Ben jij die baas waar de hond zich veilig kan voelen en zichzelf kan laten zien?

Is de beschrijving van een hond betrouwbaar?

Ja, nee, deels. Helaas kunnen we dit niet mooier maken.

De beschrijving van de hond is gebaseerd op de informatie die voorhanden is. Die informatie is gekoppeld aan de omstandigheden waarin de hond leeft en dat is vrijwel altijd anders dan zijn nieuwe situatie zal zijn. Een omschrijving gebaseerd op een hond in een shelter of dodingsstation is altijd beperkt; de hond kan tenslotte zijn gedrag niet in allerlei situaties laten zien.

Een hond die bij een gastgezin leeft, kan al veel beter geobserveerd worden. Maar ook daar speelt de context mee; het zal nooit hetzelfde zijn als bij jou.

Een paar voorbeelden:

Sociaal naar andere honden: Als de hond in een shelter leeft, met tientallen honden om hem heen, zal hij daarmee moeten dealen. Hij kan niet anders. Dat wil niet zeggen dat als hij de keuze had, hij ook graag bij andere honden zou zijn. Maar dat beeld kan in de shelter wel ontstaan.

Omgaan met katten: In een gastgezin waar ook katten zijn, kan de hond zich prima voegen. De katten reageren niet op hem. Maar dat zegt niets over zijn gedrag als een kat bang is en wegrent.

Goed met kinderen kunnen: Dit is ook zeer context gebonden. In een leefsituatie waarin kinderen bijvoorbeeld voer geven aan de hond, zal hij prettige ervaringen hebben en vriendelijk zijn. Dat is een heel ander verhaal dan gaan samenleven in een druk gezin. Daarbij geldt ook dat het ene kind het andere niet is en alles zal gaan om respectvolle omgang met elkaar.

Alleen kunnen zijn: Dit is nooit te zeggen. ‘Alleen kunnen zijn’ hangt samen met ‘je veilig voelen’. Dat is geen kunstje of truc die een hond beheerst. Het is een vertrouwen dat een hond moet opbouwen in zijn nieuwe leefsituatie.

Hoeveel tijd moet ik vrij nemen als mijn hond er is?

Wat ons betreft moet je minimaal 6 weken alle tijd hebben om je hond te laten wennen. In het begin, zeker de eerste drie weken, zul jij er moeten zijn. In die eerste weken wennen jullie aan elkaar en leren jullie elkaar kennen. Je hond leert dat jij zijn veilige, nieuwe eigenaar bent en ontdekt zijn nieuwe wereld.

Na drie weken kun je de zorg stap voor stap gaan delen met huisgenoten en eventueel met iemand die straks ook je hond gaat verzorgen, denk aan een familielid of buren die je hond in toekomst gaan uitlaten als jij weg moet. Belangrijk is dat jij er dan nog steeds bij bent! In deze weken ga je ook stapsgewijs opbouwen in het leren alleen zijn. Daarbij begin je in en om huis.

Alles bij elkaar zul je die zes weken hard nodig hebben. Bij sommige honden gaat het proces sneller, maar bij veel honden zal er juist meer tijd nodig zijn.

Belangrijk: Geef je hond de tijd om echt te wennen. Leg de lat laag en zet er geen druk op. Hoe beter de basis, hoe beter je hond kan ontwikkelen tot een vrije hond vol zelfvertrouwen!

Hoe maak ik mijn huis hond-proof?

De meeste honden uit het buitenland zijn niet gewend aan het leven in een huis, zoals dat voor ons gewoon is. Dus alles is nieuw en vreemd. De kans dat je hond op onderzoek uit gaat is dan ook groot én heel logisch vanuit zijn belevingswereld. Daarbij zijn veel honden uit het buitenland heel zelfstandig; ze zijn gewend om voor zichzelf te moeten zorgen.

Als je dit weet, besef je ook dat het bestraffen van dit ontdekkingsgedrag absoluut ongewenst is. Je hond ontdekt de nieuwe wereld, heeft informatie nodig en doet dat op eigen hondse wijze.

Het sleutelwoord is management.

Jij neemt de rol als manager van je hond. Je begeleidt hem door te laten zien wat er allemaal is en door hem de ruimte te geven op een veilige manier zijn nieuwe leefomgeving te ontdekken. Tegelijkertijd voorkom je dat hij in de fout gaat.

Dus: maak je je huis hond-proof!

  • Controleer je huis en kijk eens met ‘honden-ogen’ naar je inrichting.
  • Berg alles wat van waarde is op of zet het hoog weg.
  • Check gevaarlijke zaken zoals snoeren en contactdozen en regel dat het veilig is.
  • Berg losse spullen op (je huis wordt opeens héél opgeruimd ????).
  • Schoenen, tassen, papierpak, afvalemmer… geef alles een afgesloten plek.
  • Zet hekjes voor zaken die je niet weg kan bergen; denk aan planten of kasten.
  • Denk ook aan eten wat op het aanrecht ligt. Alles wat eetbaar is, kan een enorme aantrekkingskracht hebben en dat is logisch vanuit de hond bezien.
  • Voorkom dat je hond iets doet wat je niet fijn vindt.

TIP: Heeft je hond wel iets van waarde in zijn bek? Probeer dan te ruilen met iets wat véél lekkerder of leuker is. Boos worden en bestraffen is naar onze mening echt een ‘no go’. Daarmee ben je oneerlijk naar je hond en schaad je de band die jullie aan het opbouwen zijn.

Wat als het tegenvalt? En de hond en ik niet matchen?

Helaas is dit soms het geval. Je kiest op basis van verwachtingen, ideaalbeelden en soms is de werkelijkheid anders. Zorg dat je bij het adopteren heel goed hebt gecheckt bij de stichting hoe zij omgaan met dit soort situaties. We begrijpen dat je hier van te voren niet over na denkt, maar dat moet wel! Voor jezelf, maar zeker ook voor de hond. Het is heel naar als je hond weg moet bij jou en er is geen oplossing. We kennen helaas teveel honden die van herplaatsing naar herplaatsing gaan omdat niemand zich meer verantwoordelijk voelt. Dit is een situatie die je geen enkele hond gunt! Dus stap één is contact opnemen met de stichting waar je hond vandaan komt en samen naar een oplossing kijken.

Maar voor de goede orde: wennen aan elkaar heeft tijd nodig!

Jij moet wennen aan de nieuwe hond, maar hij moet wennen aan jou, jouw gezinsleden, het huis, jouw gewoontes, jouw regels, aan de straat, de omgeving, andere mensen, andere honden… dat is nogal wat. De gemiddelde tijd die een herplaatste hond nodig heeft om te wennen is DRIE MAANDEN. Dus neem je tijd om aan elkaar te wennen. Laat je verwachtingen los en geniet van jullie fijne momenten.

Moet ik er nu een andere hond bij nemen?

Wacht even met overhaaste beslissingen nemen want “nee!”, dit is absoluut niet altijd de oplossing en er komt heel wat kijken bij een juiste match!

We horen het vaker dat een angstige of onzekere hond opeens veel meer durft als er een andere hond bij is. Dat is prachtig om te zien. De andere hond lijkt als voorbeeld te dienen van hoe het ook kan en samen ben je nu eenmaal sterker. Het is voor jouw hond heerlijk om zo een maatje te hebben! Maar daar zit ook gelijk ons punt: jouw hond heeft een klik met deze hond. Dat wil niet zeggen dat hij dus met alle honden een klik zal hebben. Deze hond is stabiel en zeker van zichzelf, dat weet je niet van een nieuwe hond die erbij komt. Stel dat ze elkaar versterken maar juist naar de onzekere kant… dat wil je echt niet!

Overweeg je toch een hond erbij te nemen, check dan eerst onze tips:

  • Ontdek eerst of je hond echt behoefte heeft aan een maatje. Je kunt een andere hond bij je laten logeren zodat je alle facetten van de dag meemaakt en je goed kunt zien of je hond hier baat bij heeft.
  • Wees eerlijk naar jezelf: wil jij een hond erbij? Ook jij kunt dit ervaren met een logeer hond. ????
  • Wees je bewust van de risico’s: als het niet goed gaat, zal de spanning oplopen en zijn er twee honden met een extra nare ervaring in hun rugzak.
  • Kijk heel kritisch of de nieuwe hond inderdaad een stabiele en zelfverzekerde hond is. Spelen er problemen? Laat je dan niet leiden door jouw emoties, maar maak een verstandige keuze.
  • Besef dat je haast dubbel zoveel werk en kosten gaat hebben. Onderschat niet dat de kosten voor medische zorg, voer, gedragstherapie etc. zullen verdubbelen en dat ook jij meer tijd en energie in de honden zal moeten steken.

TIP: Ga je wel voor een hond erbij? Kies dan een hond die al in Nederland is en hier in de opvang zit. Dan heb je meer informatie en je kunt serieuze dates plannen met de honden om te kijken of ze samen matchen.