- Mag mijn hond bij mij slapen?
- Mag mijn hond op de bank liggen?
- Hoe kan ik mijn hond goed begeleiden in zijn nieuwe leven?
- Er komen mensen op bezoek. Hoe pak ik dat aan?
- Het ging heel goed, maar opeens lijken we terug bij af. Komt dit nog goed?
- Mijn hond pakt mijn spullen. Wat moet ik doen?
- Ik heb meerdere honden. Kan ik erop vertrouwen dat zij het samen wel regelen?
- Mijn hond staat op tafel. Wat moet ik doen?
- Mijn hond neemt geen rust, hij blijft ‘aan’ staan. Wat kan ik doen?
Mag mijn hond bij mij slapen?
Of je hond op de slaapkamer mag slapen, is een persoonlijke kwestie. Maar voor de hond is het prettig om dichtbij jou te kunnen slapen. Dit biedt hem veiligheid in zijn nieuwe omgeving. Wil je jouw hond echt niet op de slaapkamer, houd er dan rekening mee dat je hond de eerste periode heel onzeker kan zijn en het heel erg moeilijk vindt om alleen te slapen. Goed slapen lukt pas als je de omgeving vertrouwt, alle geluiden kent en weet dat je veilig bent.
Dus zorg voor een plek heel dicht bij jouw slaapkamer óf ga bij je hond in de huiskamer slapen. Als je ziet dat de hond volledig op zijn gemak is in huis, kun je het alleen slapen in kleine stapjes op gaan bouwen. Een goede graadmeter is als je hond overdag diep kan slapen, ontspannen in huis is en rustig reageert als jij uit zijn zicht bent in een andere ruimte. Laat je hond weinig tot geen stresssignalen zien in huis, dan kun je proberen om gescheiden te slapen. Houd de deuren open, zodat je je hond kunt horen als het niet goed gaat. Bedenk dat ook dit een kwestie van tijd, geduld en begrip is. Het niet apart kunnen slapen is altijd gekoppeld aan onveilig voelen, dus nooit onwil van je hond.
Mag mijn hond op de bank liggen?
Dit is een keuze die je zelf moet maken. Als het aan de hond ligt, zal hij zeker op de bank willen liggen. Het is prettig omdat ze op hoogte liggen en dus beter overzicht hebben, het is lekker zacht en warm en dan ook nog vaak bij jou in de buurt. Honden liggen niet op de bank omdat ze de baas willen zijn, ze willen gewoon een fijne, comfortabele plek.
Wil je je hond echt niet op de bank, zorg dan voor voldoende soorten ligplaatsen. Maak ook verschil in hoogtes en warm en koel; zorg dat je hond de keuze heeft. Ga zelf ook regelmatig op de grond zitten, zodat je de hond de mogelijkheid biedt om bij je te liggen. Maak er geen strijd van als je hond toch op de bank gaat. Hij heeft geen idee dat je dat liever niet hebt. Vraag hem vriendelijk er vanaf te komen en begeleid hem naar één van zijn eigen plekken.
Een alternatief is nog een apart stuk van de bank te voorzien van een kleed en dat de ‘eigen plek op de bank’ te maken. Daarmee hebben jullie een mooie middenweg!
Hoe kan ik mijn hond goed begeleiden in zijn nieuwe leven?
Voor een buitenlandse hond zijn regelmaat en voorspelbaarheid ontzettend belangrijk. Regelmaat zorgt ervoor dat je hond mee leert draaien met de normale gang van zaken in zijn nieuwe leven. Voorspelbaarheid zorgt ervoor dat je hond weet wat hij kan verwachten en wat er gaat gebeuren. Regelmaat en voorspelbaarheid geven hem informatie en daarmee duidelijkheid. Dit alles zorgt voor veiligheid. Een buitenlandse hond is zeker in de beginperiode ontzettend op zoek naar veiligheid. Hij heeft immers geen flauw idee waar hij terecht is gekomen en weet niet dat jij hem een geweldig hondenleven gaat geven. Zorg dus voor een vaste routine. Rond dezelfde tijden eten, altijd hetzelfde ‘aanlijn ritueel’, rond dezelfde tijden wandelen, liefst niet te veel afwisselen met de routes enzovoorts. Kijk waar en hoe je zoveel mogelijk regelmaat en voorspelbaarheid aan kunt brengen. Dat helpt jouw hond om rustig te kunnen ‘aarden’ en te gaan genieten van het mooie leven dat jij hem biedt.
Er komen mensen op bezoek. Hoe pak ik dat aan?
Het makkelijkste is als je je bezoek van te voren al instrueert. Zorg dat je alleen bezoek uitnodigt waarvan je weet dat ze jouw instructies feilloos zullen opvolgen. Vraag je bezoek je hond met rust te laten, niet aan te kijken en niet door je hond heen te lopen als deze voor hem staat. Komt je hond bij het bezoek kijken, vraag hen dan even stil te staan zodat je hond kan snuffelen. Laat ze geen contact maken, maar alleen vriendelijk toe te laten dat hij snuffelt. Door te snuffelen vergaart je hond informatie. Vraag het bezoek rustig te gaan zitten en je hond ook dan met rust te laten. Ze mogen hun handen laten ruiken als je hond dat wil, maar verder niet. Merk jij dat je hond het toch spannend vindt, haal hem dan naar je toe en vraag hem op zijn eigen plek te gaan met wat lekkers om op te kauwen. Kauwen zorgt voor ontspanning en daarmee kan je hond bijkomen van de nieuwe indrukken.
Voor het gemak kun je een bordje bij de voordeur ophangen met je instructies.
Bijvoorbeeld: Even geduld aub, onze hond is in training.
Of:
Je bent van harte welkom als je:
Onze hond met rust laat.
Niet aankijken, niet aaien.
Wel stilstaan als hij snuffelt.
Wij doen de rest!
Krijg je vriendjes van je kinderen op bezoek, bereid hen dan goed voor. Voor hen gelden dezelfde regels als voor de volwassenen. Mogelijk moet je ze wel meer in de gaten houden, omdat kinderen nu eenmaal sneller vergeten wat de bedoeling ook al weer was. Probeer het met humor te managen. Wat enorm kan helpen is dat je de kinderen uitlegt waarom je hond het allemaal nogal spannend vindt. Kinderen begrijpen meer dat we vaak denken!
TIP: Zorg altijd voor een veilige plek die afgeschermd kan worden met een hekje. Hiermee kun je bezoek, kinderen én volwassenen, nog duidelijker aangeven dat je hond met rust gelaten moet worden.
Het ging heel goed, maar opeens lijken we terug bij af. Komt dit nog goed?
Terugval, is dat erg? Nee, dat is niet erg. Het is heel normaal tijdens het gewenningsproces en de ontwikkeling van je hond. Leren gaat helaas nooit in één rechte lijn omhoog. Je kan het vergelijken met een opwaartse zaagbeweging. Er zitten dalen en pieken tussen en die dalen zijn de zogenaamde terugvallen. Soms is er een aanleiding (denk aan de periode na oud & nieuw, menig hond heeft een terugval en tijd nodig om alle stress weer te verwerken). Soms is een terugval gewoon niet te verklaren.
Raak niet in paniek, blijf rustig, doe even een paar stappen terug met je hond en steek weer in op de opbouw van structuur, voorspelbaarheid en veiligheid. Zodra je hond wat bekomen is van de terugval zullen de eerste stapjes opwaarts weer snel volgen. Kijk wel kritisch of je niet teveel van je hond hebt gevraagd en dus te grote stappen hebt genomen. Dit kan uiteraard ook een terugval veroorzaken.
Mijn hond pakt mijn spullen. Wat moet ik doen?
Mag ik spullen afpakken en mijn hond corrigeren als hij toch iets van mij gepakt heeft wat niet mag? Nee! Absoluut niet! In de hondenwereld geldt de regel: Wat je hebt mag je houden. Dus als hij iets heeft wat niet de bedoeling is, probeer het dan te ruilen met iets héél lekkers of iets héél leuks. Zonder correctie of irritatie, gewoon ruilen. En ga het voorkomen! Check je huis of het hond-proof is zodat je zelf verantwoordelijk blijft voor je spullen.
Ik heb meerdere honden. Kan ik erop vertrouwen dat zij het samen wel regelen?
Honden kunnen heel veel samen oplossen, maar daar is één grote voorwaarde voor nodig en dat is dat zij bekend zijn met elkaar en zich veilig voelen bij elkaar. Als dat (nog) niet zo is, is het ook voor honden een hele uitdaging om elkaar te begrijpen. Ze ‘het zelf uit laten zoeken’ is geen goed idee aangezien aanvaringen stress opleveren en de honden dan constant op hun tenen lopen.
Bedenk dat het bij honden net als bij mensen is: honden vinden elkaar niet automatisch leuk. Het plotseling samen moeten leven is een behoorlijke opgave. Misschien zit jouw hond of je nieuwe hond helemaal niet op een ‘honden broer of zus’ te wachten. Sommige honden zijn liever de enigste hond in huis of hebben een uitgesproken voorkeur voor de één of andere hond.
Alle reden om je honden heel goed te begeleiden. Zorg voor duidelijke kaders en structuur in het dagelijks leven. Zorg dat je honden altijd eigen regelruimte hebben en weg kunnen lopen uit situaties. Probeer conflicten te voorkomen door apart te voeren en bij beloningen op te letten dat er geen onderlinge spanningen ontstaan. Berg speelgoed de eerste periode op en zorg dat er voldoende rustplekken zijn zodat er nergens een conflict hoeft te ontstaan. Gebruik eventueel hekjes in huis om de honden van elkaar af te kunnen schermen als er rust nodig is.
Vliegen de honden elkaar regelmatig in de haren? Dan is het belangrijk om te gaan ontdekken op welke momenten dit gebeurt en waarom.
TIP: Een goed begin is het halve werk! Dus kijk goed of de hond die je uitkiest past bij jouw hond. Een kennismaking vooraf kan je helpen bij die beslissing. Lukt dit niet? Ga dan eerst wandelen, met voor elke hond een begeleider, op neutraal terrein. Geef de honden eerst de gelegenheid te snuffelen en hun behoeften te doen en loop dan samen op. Forceer niets. Honden kunnen op afstand prima kennismaken!
Mijn hond staat op tafel. Wat moet ik doen?
Heel veel honden uit het buitenland zijn onbekend met onze manier van leven. Ze hebben mogelijk nog nooit in huis geleefd! Dus alles wat in huis staat is onbekend, maar wordt dus ook gebruikt op de manier die zij wel kennen. Kijk eens bij beeldmateriaal van honden in shelters. Regelmatig staan er honden óp hun hok te kijken of te blaffen. Dat is dus wat ze gewend zijn! Jouw tafel is dus een prima uitkijkpost, net als je bank, de stoel, de tuintafel en ja ook je aanrecht en zelfs je auto.
Als je begrijpt waarom je hond het doet, namelijk uit gewoonte en niet uit ongehoorzaamheid, is het makkelijker om mee om te gaan. Niet door te mopperen, maar door er om te lachen en na te bedenken hoe je hem op een vriendelijke manier kan vertellen dat dit niet de bedoeling is. Vaak is vragen of hij er vanaf wil gaan en dat vervolgens belonen met een vriendelijk woord of wat lekkers al genoeg om de verandering in gang te zetten.
Mijn hond neemt geen rust, hij blijft ‘aan’ staan. Wat kan ik doen?
De meeste honden uit het buitenland komen uit situaties waarin het simpelweg onmogelijk was om rust te krijgen overdag. Of ze nu in een goed verzorgde opvang zaten of onder erbarmelijke omstandigheden; er was altijd onrust om hen heen. Tel daar de stress rondom herplaatsing bij op en je hebt een hond die gewoonweg niet in staat is om zelf rust te nemen. Je zult hem daarin moeten begeleiden.
Tips om je hond te begeleiden naar rust:
- Het állerbelangrijkste ben jij: zorg dat je zelf rustig bent in beweging en praten. Als jij relaxt bent, draag je dat over op je hond.
- Zet onnodige geluiden uit, denk aan je beltoon, meldingen op je telefoon of computer, televisie, speelgoed van je kinderen. Het lijkt vaak alsof we de geluiden niet meer horen, maar onbewust zetten deze ons, hond én mens, telkens ‘aan’.
- Vraag kinderen om rustig te bewegen en te praten in bijzijn van je hond. Spelen en ravotten kan op de eigen kamer of buiten, maar niet rondom een hond die nog moet leren te ontspannen.
- Creëer een veilige plek waarin jouw hond even helemaal tot rust kan komen. Kijk onder De eerste periode voor tips rondom het maken van een veilige plek.
- Zet hekjes in de kamer als je hond heen en weer blijft lopen. Door zijn beweegruimte te beperken, kan hij beter voelen dat hij moe is.
- Plak de ramen deels af met folie of papier zodat je hond niet steeds getriggerd wordt door beweging buiten.
- Geef je hond regelmatig iets lekkers om op te kauwen. Kauwen werkt rustgevend en laat je hond zowel fysiek als mentaal ontspannen.
- Heb je meerdere honden en zijn ze nog niet aan elkaar gewend, zorg dan regelmatig voor rustmomenten waarbij elke hond in zijn eigen ruimte verblijft. Dat kan door dit bewust te managen met hekjes of door zelf rustig te gaan zitten en je honden te vragen op hun eigen plek te gaan liggen.
- Merk je dat het voor je hond heel erg lastig is om tot stilstand te komen, dan kun je hem op momenten dat jij rustig gaat zitten, bij je vragen. Nodig hem uit bij je te komen en geef hem de tijd om tot rust te komen. Mocht hij toch steeds in beweging blijven, kan het helpen om hem een lijn om te doen van circa 1,5 meter. Dit geeft hem voldoende bewegingsruimte, maar je begrenst ook zijn bewegingsruimte op een zachte manier. Uiteraard doe je dit zonder enige vorm van druk of dwang.