• Halsband of tuig? Wat adviseren jullie?
  • Wat is een veilig tuig?
  • Wat is een goede lengte voor een lijn?
  • Wat is een fijne lijn?
  • Hoe kan ik mijn hond het beste uitlaten in de eerste periode?
  • Moet mijn hond altijd aan de lijn?
  • Is het waar dat honden wegrennen?
  • Mag mijn hond in de tuin wel los?
  • Wanneer kunnen we echt gaan wandelen?
  • Hoe maak ik een autorit veilig en prettig voor mijn hond?
  • Kan ik mijn hond aangelijnd meenemen in een losloopgebied?
  • Wanneer kan ik mijn hond los laten lopen?
  • Mijn hond loopt los en gaat uit mijn zicht. Wat moet ik doen?
  • TRACKER TIP

Halsband of tuig? Wat adviseren jullie?

Wij adviseren een tuig omdat dit de meest veilige optie is als je hond schrikt en wil vluchten. Bij een goed zittend tuig, en als de lijn goed wordt vastgehouden, is dat bijna niet mogelijk. Een goed tuig moet comfortabel zitten, maar ook zorgen dat de hond er niet makkelijk “uit kan stappen”. Let er goed op dat er geen schuurplekken ontstaan op de plek waar de banden lopen. Vooral onder de oksels kan het irritatie veroorzaken. Kies bij voorkeur voor een gevoerd tuig of een tuig van zacht en  sterk materiaal.

Wat is een veilig tuig?

Tuigen zijn er in veel soorten en het vraagt maatwerk om een goed passend tuig te vinden omdat elk hondenlijf weer anders is. Bij een normaal tuig of halsband kunnen honden zich makkelijk losmaken. Kies daarom voor een goed zittend Y-tuig (hier loopt een band tussen de voorpoten naar achteren) of, als je extra veiligheid wilt, voor een anti-ontsnappingstuig waarbij er een extra band loopt om de buik.

Wil je helemaal geen risico nemen, lijn dan je hond met een dubbele lijn aan. Eén lijn bevestig je aan een heupband bij jezelf en de andere houd je in de hand. Controleer alle gespen en musketonhaken regelmatig en wil je extra zekerheid kies dan voor veiligheidssluitingen die niet zomaar open kunnen klikken.

TIP: Bij tuigen met een extra buikband is het zeker bij reuen van groot belang dat deze echt goed past. Als de band te ver naar achteren zit, komt deze tegen de penis van de reu aan. Dat is niet comfortabel, mogelijk zelfs pijnlijk en zal je hond belemmeren bij het lopen en bij het plassen.

Wat is een goede lengte voor een lijn?

Sommige honden vinden het fijn wat ruimte te hebben tijdens de wandeling, andere honden hebben er juist behoefte aan om vlakbij jou te wandelen omdat dit hen een gevoel van veiligheid geeft. Observeer je hond goed en ontdek wat hij prettig vindt. Het kan per situatie verschillend zijn. Een lijn van minimaal 1.20m lang geeft je hond in ieder geval de ruimte om te snuffelen. Je kunt ook een langere lijn kiezen en dan variëren in de lengte, afgestemd op wat je hond aangeeft.

Wat is een fijne lijn?

Er zijn veel soorten lijnen en het is dus een persoonlijke keuze welke lijn fijn in de hand ligt. Ga zeker eens kijken in een dierenspeciaalzaak en ontdek het zelf.

TIP: Gebruik geen flexlijn! We adviseren, zeker in het begin, geen gebruik te maken van een flexlijn. Het klikgeluid van het handvat en de lijn kan onrust geven bij je hond. Maar ook is het handvat ‘onhandig’ om veilig vast te houden, mocht je hond plotseling trekken. Stel dat het handvat uit je hand schiet, dan maakt het een enorme herrie als dat plastic de grond raakt. Als je hond al geschrokken was, komt er nu nog een fikse schep bovenop. Stel dat hij dan wegrent, dan wordt hij ‘achtervolgd’ door dat herriemakende handvat… Een situatie die je koste wat het kost moet voorkomen. Wil je later toch een flexlijn gebruiken? Zorg dan voor een extra polsband of maak het handvat vast aan een buikband. Dat voorkomt dat deze zomaar losschiet en valt.

Hoe kan ik mijn hond het beste uitlaten in de eerste periode?

In de tuin:

Wij adviseren daarom je hond in het begin aangelijnd in de tuin uit te laten. Zo kan hij wennen aan het huis en dichtbij zijn behoeften doen. Als een hond nog niet gewend is, zal alles om hem heen spannend zijn. Niet alleen ‘buiten’, maar ook het nieuwe huis en zijn nieuwe baasjes zijn voor hem onbekend. Wennen aan de nieuwe situatie heeft altijd tijd nodig. Bij de één meer dan bij de ander.

Geen tuin:

Heb je geen tuin? Zorg dan dat het uitlaatrondje zo kort mogelijk is en zeker de eerste periode steeds dezelfde, vaste route. Hierdoor beperk je het aantal indrukken en kan je hond langzaam wennen aan zijn nieuwe omgeving.

Moet mijn hond altijd aan de lijn?

Ja! Lijn je hond áltijd aan. De kans dat je hond ergens van schrikt en wegrent is té groot. Neem geen enkel risico. Pas als je hond helemaal gewend is aan zijn nieuwe thuis kun je kijken of ‘loslopen’ bij hem past.

Is het waar dat honden wegrennen?

Ja, dat klopt. Veel honden uit het buitenland kunnen in paniek wegrennen. Als een hond niet gewend is aan het huiselijke leven en de omgeving, zal hij alles spannend vinden. Omdat ze nog niemand vertrouwen, zullen ze altijd zoeken naar de, in hun ogen, meest veilige situatie. En dat is, zeker in het begin, niet bij de nieuwe eigenaar! Hoe naar dit ook klinkt, maar jij en je hond hebben tijd nodig om die veiligheid en het vertrouwen op te bouwen. Dus als je hond schrikt of in een benarde situatie komt, zal hij zoeken naar een uitweg en dat is vrijwel altijd ‘wegrennen’.

Mag mijn hond in de tuin wel los?

Lijn je hond ook aan als hij in de tuin wordt uitgelaten. Doe net alsof je een echte wandeling gaat maken. Hierdoor went hij aan het tuig, de lijn en het ritueel van uitlaten. Daarbij kun je hem op rustige wijze naar binnen begeleiden als hij dit spannend vindt of ergens van schrikt. Zou hij los lopen, dan moet je hem vangen en dat is een ronduit vervelende situatie.

Wanneer kunnen we echt gaan wandelen?

Als je hond het buiten minder spannend vindt, kun je korte wandelingen gaan maken. Begin op rustige momenten (vroeg in de ochtend, tijdens het middageten, tijdens het avondeten en ’s avonds laat) en wandel zoveel mogelijk op één rustige plek hetzelfde rondje. Vijf tot tien minuten per wandeling is in het begin voldoende. Het gaat het niet om de afstand van de wandeling, maar om de kwaliteit. Geef je hond ruim de gelegenheid om te snuffelen en zijn nieuwe omgeving rustig in zich op te nemen. Hoe meer, hoe beter. Na de eerste weken kun je in kleine stapjes het rondje verder uitbreiden. Vind je hond autorijden oké? Dan kun je ook naar een vaste, rustige plek rijden en daar een korte ronde lopen met veel snuffel en verwerkingstijd.

Hoe maak ik een autorit veilig en prettig voor mijn hond?

Veilig:

  • Zet je hond vast in de auto met een tuig en de autogordel, in een passende bench of in de achterbak als je een stationwagen hebt.
  • Gebruik een rek tussen de achterbak en de bank om te voorkomen dat je hond door de auto vliegt bij een noodstop.
  • Zit je hond op de achterbank, vul dan de beenruimte op zodat je hond daar niet tussen kan vallen. Hiervoor kun je ook een net gebruiken, die je aan de voorstoelen bevestigt.

Prettig:

  • Geef je hond een stabiele plek, waar hij niet heen en weer schommelt, maar rustig kan zitten en liggen zonder voortdurend te moeten balanceren.
  • Gebruik zijn lievelingskleed of -kussen als ondergrond.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht door het raam op een kier te zetten.
  • Autorijden met een volle maag, maar ook met een lege maag is onverstandig. Geef je hond uiterlijk een uur voor het autorijden een klein portie licht verteerbaar eten.
  • Stop tijdens een lange autorit regelmatig voor een korte plas- en benen-strek-pauze.
  • Voor veel honden is het prettig om naar buiten te kunnen kijken, bij andere honden werkt het juist beter om de ramen te blinderen.
  • Observeer je hond tijdens het autorijden en kijk of je zaken voor hem moet aanpassen om het comfortabeler te maken.

Kan ik mijn hond aangelijnd meenemen in een losloopgebied?

Nee, dit is niet verstandig. Een loslopende hond die op jouw aangelijnde hond afkomt kan voor jouw hond erg bedreigend zijn. Jouw aangelijnde hond heeft minder bewegingsvrijheid en kan niet weglopen als hij het spannend vindt of geen contact wil. Ook voor jou en de andere eigenaar is het veel lastiger om de situatie onder controle te houden. In de ideale situatie kiest de andere eigenaar ervoor om zijn eigen hond aan te lijnen als hij een aangelijnde hond tegenkomt. Helaas gebeurt dat lang niet altijd, dus voorkom deze situatie en wandel ergens waar alle honden aangelijnd moeten zijn.

Wanneer kan ik mijn hond los laten lopen?

Er is geen algemene regel wanneer je hond toe is aan loslopen. Dat verschilt per hond, per locatie én per eigenaar. Je hond moet jou als veilige basis ervaren en naar jou komen als hij iets spannend vindt. Ook is het zaak dat je hond reageert op jouw vraag om bij je te komen. En niet onbelangrijk: jij moet je comfortabel voelen als je je hond loslaat.

Bouw het loslaten langzaam op. Gebruik een steeds langere lijn en oefen het hier-komen. Daarna kun je kiezen voor een tien meter sleeplijn. Dit is een lijn zonder handvat, zodat deze nergens achter kan blijven haken. Als je hond en jij ontspannen wandelen met de tien meter lijn, kun je het loslopen in een rustig, omheind gebied oefenen. Gebruik in een nieuwe omgeving altijd eerst de sleeplijn voordat je je hond laat loslopen.

Oefen met het hier-komen op allerlei momenten. In een cursus op een hondenschool kun je leren hoe je het hier-komen kunt oefenen. Als je dit onder deskundige begeleiding leert, heb je meer inzicht en vertrouwen om te bepalen wanneer je hond los kan lopen.

Belangrijk:

  • Laat je hond nooit los in de buurt van verkeer.
  • Laat je hond alleen los in gebieden waar dit is toegestaan.
  • Denk aan de natuur en houd rekening met het broedseizoen.
  • Wees behulpzaam naar andere hondeneigenaren met een aangelijnde hond. Kom je een andere aangelijnde hond tegen, lijn je eigen hond dan ook aan.
  • Heb je een hond met een groot jachtinstinct? Kies dan voor omheinde gebieden om hem los te laten.
  • Voel je niet verplicht om je hond elke dag los te laten lopen. Goede snuffelwandelingen geven ook enorme voldoening, zowel mentaal als fysiek.

Mijn hond loopt los en gaat uit mijn zicht. Wat moet ik doen?

We adviseren honden die uit zicht gaan, niet los te laten lopen. De kans is groot dat zij wild verstoren en dat is niet de bedoeling. Ook kan hij jou kwijt raken en een totaal andere kant op lopen en vermist raken. Het risico dat je hond in paniek raakt als hij jou niet terug kan vinden en vervolgens in het verkeer terecht komt is een scenario waar je niet aan moet denken. Gebruik tijdens je wandelingen een lange lijn zodat je hond genoeg snuffelruimte heeft en op die manier toch veel geuren op kan nemen.

Wil je je hond wel los laten lopen; kies dan een omheind terrein uit waar hij veilig kan rondlopen en jou kan terugvinden. Over het algemeen zit er ook nauwelijks wild in omheinde terreinen dus dan zijn alle risico’s vermeden.

TRACKER TIP: Bij angstige honden, honden die nog niet helemaal gewend zijn aan hun nieuwe thuis én honden met een sterk jachtinstinct of honden die om een andere reden uit jouw zicht gaan, adviseren we dus het gebruik van de lange lijn. Voor de zekerheid is een GPS tracker zeker aan te raden. Met een GPS Tracker kun je jouw hond altijd traceren, mocht hij onverhoopt toch uit beeld verdwijnen. Je kunt de tracker bevestigen aan een extra halsband of een zakje naaien op het tuig waar je de tracker veilig in kunt stoppen. Zorg dat de tracker altijd is opgeladen als je gaat wandelen. We hebben zelf goede ervaringen met Tractive. Een klein formaat tracker dat heel precies aangeeft waar je hond is.