Eindelijk, je mag weer op vakantie naar het buitenland. Een heerlijk vooruitzicht, zon, zee, strand, wandelen, zwemmen, voor iedereen valt er wel wat te beleven.
Als dierenliefhebber op vakantie in het buitenland is het echter niet altijd even leuk, want in landen met zwerfdieren is de aanblik van deze thuisloze dieren vaak dieptriest. Je hart gaat uit naar de dieren die op straat leven, ze mankeren vaak iets, hebben honger en maken contact met toeristen in de hoop iets lekkers of wat aandacht te krijgen. De zorgen om de dieren kan je vakantie behoorlijk verpesten.

Op sommige vakantie adressen lijkt het prima in orde te zijn met het dierenwelzijn, helaas kan dat ook schone schijn zijn. Lokale overheden kunnen besluiten te ruimen voordat de toeristen komen. Dieren worden gedood of opgehokt, alles om de toeristen tegemoet te komen en de overlast van zwerfdieren te beperken. Daarbij worden louter dieronvriendelijke methoden gehanteerd die helemaal niets bijdragen aan een betere toekomst voor dieren zonder thuis.

In dit artikel geven we tips hoe je het beste om kunt gaan met zwerfdieren op jouw vakantie adres en wat te doen als je plotseling verliefd wordt op een dier ter plaatse en je deze besluit te adopteren.

Wanneer er op jouw vakantiebestemming zwerfdieren rondlopen, heb je al snel de neiging om ze te verzorgen. Ik heb het zelf ook gedaan. Zes honden woonden in ons strandhuisje op Koh Samui, Thailand, drie weken lang en toen moest ik naar huis… wat een hel. Ik moest ze achterlaten en mijn hart brak. Drie weken lang had ik ze gevoerd, wonden verzorgd en rust gegeven zodat ze echt even bij konden komen. Ik was ontzettend verdrietig toen ik ze moest achterlaten, maar meenemen was absoluut geen optie.

Nu kijk ik anders tegen de hele situatie aan. Ik heb nog steeds met ze te doen. Voor mij betekent het dat ik veel landen boycot, dat is een persoonlijke keuze. Het is belangrijk om er goed over na te denken, wil je tijdens je vakantie wel steeds geconfronteerd worden met dierenleed? Wil je een land steunen dat dieren ziet als ongedierte?

Maar wat kun je dan doen voor de dieren ter plaatse? We geven een aantal tips.

Belangrijke tip nummer 1 Vergaar zoveel mogelijk informatie over het vakantieland voordat je op reis gaat.
Kijk of er organisaties actief zijn, dat kunnen lokale of internationale organisaties zijn. Probeer te achterhalen of er een lokaal asiel actief is, of dat lokale dierenartsen op een positieve manier betrokken zijn. Dat laatste is belangrijk, omdat er veel dierenartsen zijn die samenwerken met overheden die niet veel goeds voor hebben met de dieren ter plaatse. Dat geldt ook voor overheidsinstanties als het politiebureau. Je kunt niet zeker weten wat het lot van het dier zal zijn als je het daar afgeeft.
Schrijf alles op wat je kunt vinden over de lokale activiteiten in het voordeel van de dieren, zodat je, mocht zich iets voorvallen met een dier, snel alle informatie bij de hand hebt.
Ter plaatse kun je ook nog aanvullende informatie vragen aan bijvoorbeeld gidsen, reisleiders, taxi’s of het hotelpersoneel.
Wanneer je al deze informatie hebt verzameld, kun je deze ook delen met andere toeristen die je spreekt. Hoe meer er bekend is over de lokale situatie, hoe beter.

Belangrijke tip nummer 2 Jouw gevoel hoeft niet die van een ander te zijn.
Probeer in te zien dat jouw liefde voor dieren niet dezelfde hoeft te zijn bij de lokale bevolking. Je mag best laten zien dat je te doen hebt met eventuele slechte omstandigheden, maar verwacht niet meteen een gigantische verschuiving in de wijze waarop er wordt omgegaan met dieren.

Belangrijke tip nummer 3 Wil je een dier voer of water geven? Doe dat dan buiten het terrein waar je als toerist verblijft.
Want zodra jij terug gaat naar Nederland, zullen de dieren proberen bij de volgende toerist dezelfde verzorging te krijgen. Wat als dat geen dierenliefhebber is? Wat als deze nieuwe gast gaat klagen bij het hotelmanagement, dan zullen er zeer zeker maatregelen getroffen worden om overlast te verminderen. Dat betekent vaak dat de dieren worden gedood of elders worden gedumpt.
Het voeren van dieren is een automatisme, je wilt het dier verzorgen en voeren is meestal het eerste wat in je opkomt. Het nadeel daarvan is dat ze, doordat ze voer krijgen, beter in staat zullen zijn zich voort te planten, ze zijn sterker geworden door het eten wat ze hebben gekregen. Er zullen daardoor meer nakomelingen geboren worden in dezelfde nare situatie. Dit wetende zou ik het nooit meer zo aanpakken als toen.

Belangrijke tip nummer 4 Bezoek een lokaal asiel of project.
Wanneer de dieren er goed verzorgd bij zitten en er goed uitzien, en er is geen sprake van een dodingsstation, dan kun je overwegen een dag te helpen als daar behoefte aan is. Daarnaast is een donatie in geld of bijvoorbeeld in natura altijd heel erg welkom.

Belangrijke tip nummer 5 Weet waar je aan begint als je een dier wilt adopteren.
Voordat je de knoop doorhakt moet je een aantal zaken eerst even goed overdenken. Kun je het dier de begeleiding bieden die het nodig heeft wanneer jullie in Nederland zijn? Heb je hulp wanneer het dier niet alleen kan zijn? Wat als het in Nederland toch niet matcht?
Wanneer je overtuigd bent van jouw toewijding en het gouden mandje wat je te bieden hebt, moet je je verdiepen in de regels rond het vervoer. Vraag informatie aan de reisleider, een lokale organisatie of een internationale organisatie met ervaring in het vervoeren van dieren.
Ben je met het vliegtuig? Check dan eerst of de desbetreffende maatschappij dieren vervoert. Ben je met de auto? Zorg dan voor een bench voor onderweg, want in sommige landen is dat verplicht. Laat de hond onderweg niet uit, hoe sneu dit ook lijkt, een ongeluk zit in een klein hoekje. De hond kan door stress proberen te ontsnappen, een traumatische ervaring voor iedereen wanneer dit daadwerkelijk lukt. Zorg ook voor goed materiaal, een stevig veilig tuig en een goede riem. Geef wel te drinken tijdens de reis, want door stress hebben ze vaak meer dorst en ligt uitdroging op de loer.

Daarnaast zul je de juiste papieren moeten regelen. In de meeste landen is het verplicht een rabiësvaccinatie te geven minimaal 21 dagen voor vertrek. Omdat het per land verschillend is, is het goed de regels te raadplegen via http://wisdom.vwa.nl/ivo/Start.do. Je kunt stap voor stap kijken wat er nodig is om het dier legaal te vervoeren. Houd je aan de regels. Want als je dat niet doet, en je wordt onderweg geconfronteerd met een controle, zijn inbeslagname en de daarbij komende kosten zeer aannemelijk.
Zorg dat je geïnformeerd bent over de mogelijke aanwezige ziekten, zoals Leishmania, tekenziektes en andere meer voorkomende aandoeningen. Het hoeft niet te betekenen dat je een dier dan niet mee kunt nemen, maar het is beter om niet voor onaangename verrassingen te staan als je een dier adopteert.

Belangrijke tip nummer 6 Thuis
Je bent verplicht het dier binnen 2 weken te registeren bij een databank zoals NDG.
Wanneer jullie daar beide aan toe zijn is een bezoek aan de dierenarts verstandig. Dan kan de dierenarts een gezondheidscheck uitvoeren.
Om jullie start goed te laten verlopen is het belangrijk je goed voor te bereiden en te verdiepen in de behoeften van het dier. Rust, regelmaat, ruimte en een milde verwachtingen zijn ontzettend belangrijk. Neem daar samen de tijd voor. Het kan namelijk in het begin best heel pittig zijn, uiteraard kan het ook allemaal van een leien dakje gaan. Wees goed voorbereid op teleurstellingen, uitdagingen, maar zeer zeker ook het genieten van successen. Kijk voor tips vooral op https://buitenlandsehondinzicht.nl/ voor informatie over een goede start met jouw nieuwe aanwinst.

Wees je ervan bewust dat het meenemen van een dier niets oplost voor de situatie ter plaatse, maar het is een mooie kans op een beter leven voor het geadopteerde dier.

(deze tekst is oorspronkelijk geschreven voor Dogzine)

Ik ga op reis en ik neem mee…

You May Also Like