"Op 14 april maak ik tijdens zonsopkomst een wandeling langs de Ganges in Varanasi, India. Er zijn in deze stad ontelbaar veel honden, die vaak niet al te best behandeld worden en daardoor afstand houden van mensen. Op een wit met bruin gevlekt hondje wat vrolijk op mij afkomt na. Na haar een tijdje geaaid te hebben wandel ik verder, maar begint ze mij te volgen. Ze komt hierdoor in het territorium van een andere hond terecht en wordt aangevallen. Ze heeft het geluk dat er een bewaker in de beurt is die er tussen weet te komen. Ik ben een half uur lang volledig overstuur en kan alleen nog maar huilen.

Als ik later naar mijn hostel loop om uit te checken kan ik haar niet uit mijn hoofd zetten. Alle andere honden leven in groepjes, maar zij was alleen en leek veel te lief en te zacht om het te kunnen redden op straat. Via Google vind ik een dierenopvang die haar wil redden als ik haar wil adopteren. Dat is nogal een beslissing op mijn allerlaatste dag in India, maar ik voel dat ik haar niet achter kan laten en ga akkoord. Als ik die avond uit het vliegtuig stap ontvang ik het bericht dat ze opgevangen is.

De 6 maanden daarna lijken eindeloos te duren. Er moet in deze periode veel geregeld worden. Denk bijvoorbeeld aan vaccinaties, een chip en het verzenden van een bloedmonster van Varanasi naar Europa. Zie dat maar eens te regelen. Toch lukt het dankzij de hulp van de dierenopvang met al het papierwerk en stap ik in oktober op het vliegtuig richting India. Ik breng een week door in Varanasi om de laatste zaken te regelen, een beetje aan elkaar te wennen en interviews te geven voor meerdere nieuwszenders. Deze adoptie is blijkbaar zo ongebruikelijk dat het breed opgepakt wordt in India.

Onze treinreis van Varanasi naar Delhi verloopt vrij dramatisch. We hebben 2 eerste klas tickets gekocht in de hoop een privé-coupe te krijgen, maar krijgen helaas toch 2 bedden in een vierpersoons coupé toegewezen. Om deze reden moet Jaya de hele nacht op de gang, naast de deuren en het toilet, doorbrengen en mag ze absoluut haar mand niet uit. Omdat ik niet wil dat ze alleen is en dit ook spannend vind breng ik de hele nacht naast haar door op de grond. Dit zorgt uiteraard voor de nodige discussies en opmerkingen, want waarom zou iemand de nacht op de gang doorbrengen in plaats van in haar dure eerste klas bed?

In Delhi brengen we een aantal dagen door in een bungalow met privé tuin. Hier kan Jaya aan de lange lijn rondrennen in het gras,

wat ze helemaal het einde vindt. Het regelen van de export papieren gaat gelukkig heel soepel, dus hierna is het vooral een kwestie van tijd uitzitten voor we naar Nederland vliegen. De vlucht naar Nederland verloopt ook redelijk soepel en Jaya doet het het onwijs goed. Mijn ouders halen ons van het vliegveld op en zijn blij haar eindelijk te ontmoeten.

Merel en Jaya"

Binnenkort plaatsen wij een vervolg op dit verhaal!

Het bijzondere verhaal van Jaya

You May Also Like