door Suze

Wij hebben sinds 2010 een snoezige krokodil in huis. Sjaak komt uit Bosnië en heeft daar een ongelooflijk slechte start gehad waardoor zijn vertrouwen in de mens permanent is beschadigd. Ik kan het hem niet kwalijk nemen.

Hij had geen rugzak, hij had een kar vol koffers zoals Paris Hilton wanneer ze een maand op vakantie gaat. We zijn nog steeds aan het uitpakken en wassen...

Hij heeft 1 grote liefde, dat ben ik, Suze. Daarnaast accepteert hij 6 mensen in huis die zonder gevaar rond mogen lopen. De rest van de bezoekers moet in zijn ogen gewoon weg, daar zet hij desnoods zijn tanden in. Wanneer wij bezoek krijgen buiten zijn geaccepteerde club gaat hij aan de riem en mag hij bij mij blijven. Dan voelt hij zich veilig en hoeft hij zich niet te laten gelden. Veiligheid voorop voor iedereen!

Buiten is het ook altijd een beetje opletten geblazen, want het lastige met onze Sjakemans is dat hij je als buitenstaander aan kan kijken alsof hij de liefste en meest gezellige hond van de wereld is die vooral wil knuffelen. Doe je daar een poging toe, lig je een paar seconden later dood te bloeden in het bladerdek waar je even daarvoor nog onschuldig liep te genieten van de buitenlucht. (Ik mag graag een beetje overdrijven, overdrijven is de jus van het leven zeg ik altijd).

Hij luistert gelukkig ontzettend goed, dat scheelt een hoop. Mensen hebben nou eenmaal behoefte aan het aaien van honden, ook al hebben die honden dat niet. Voor mij lag de focus dan ook bij het kiezen van afstand nemen of achter mij gaan staan in plaats van het in de aanval gaan. Het werkt eigenlijk altijd goed en als ik het vermoeden heb dat er iemand aankomt die niet gaat luisteren (zoals een kind) gaat hij direct aan de lijn.

Toch met deze dubbeldikke handleiding zouden we hem voor geen goud willen missen. Hij is voor mij de meest heerlijke clown, die vooral veel wil spelen en knuffelen. Inmiddels is hij ongeveer 15 jaar maar nog steeds volop de 5 jarige puber die hij was toen we hem kregen. In onze situatie is zijn gedrag geen probleem. We hebben weinig bezoek en als je wel binnenkomt krijg je duidelijke instructies. Maar ik kan me voorstellen dat als je een ander soort leven hebt, met veel visite, kinderen etc dat het een flinke uitdaging kan zijn om goed om te gaan met zo’n fluffie krokodil.

Tip: Maak vooraf een goede keuze, welke hond past bij jouw situatie en wat vooral niet. Vraag indien mogelijk de professionele begeleiding om mee te kijken in je zoektocht naar de ideale buitenlander. Een dikke win-win voor alle partijen.

Sjaak A.K.A. the perforator

You May Also Like