door Suze

STOM - door Suze Steenbergen

“Mam, ik vind die hond stom!”.

Emma laat het duidelijk merken door het op een blaffen te zetten.

Ik zie de hond en baas plotseling de hoek om komen, en ik weet dat Emma niets van deze hond moet weten. Ik loop de andere kant op. De eigenaar van de hond roept dat mijn hond zo niks gaat leren. Ik negeer het gezwets en trek mijn eigen plan. Ik heb geen zin in spanning verhogende discussies en conflicten.

Ze kijkt minachtend naar ons. Haar hond is braaf, die van mij niet. Ze voert een show op, laat de hond op de stoep zitten, de hond moet wachten, na een ongetwijfeld korte tijd die een eeuwigheid lijkt te duren steken ze over. Geen verkeer, geen mensen, gewoon voor de show. Emma vindt het heel erg lastig, ik haal haar bij me en laat haar weten dat het ok is, dat ze bij mij veilig zit en ze zich niet zo druk hoeft te maken. Ik voel haar zachter worden, ze schudt zich uit en we lopen verder.

Ik heb geen moeite met het feit dat Emma niet iedere hond leuk vindt die ze tegenkomt op straat en ze het op een loeien zet. Ik heb wel moeite met het gebrek aan ruimte bij andere eigenaren om zich in te leven in de hond. Niet alleen figuurlijk maar ook zeker letterlijk. De meeste hondenbazen denderen door en vinden het een hoop gedoe. Het boeit ze gewoon niet.

Ik merk ook dat deze mensen zich eigenlijk nauwelijks hebben verdiept in de belevingswereld van de hond. Ze schrikken al snel van een snauw als hun hond te dichtbij komt, snappen niet dat mijn honden niet altijd de behoefte hebben aan druk contact of onbeschoft gedrag. Aan mij zoveel mogelijk te vermijden en de andere kant op te lopen, voor mijn honden en voor mezelf.

Inmiddels is Emma ruim 1,5 jaar bij ons en het gaat geweldig, ze negeert de meeste honden, met hier en daar een uitzondering. Ik zorg voor een veilige afstand. En daarmee geef ik haar het gevoel dat ik rekening hou met haar.

Ik werk niet met rukken aan de riem, sliplijnen, prikbanden of een stroomband, in tegenstelling wat er regelmatig geadviseerd wordt door zogenaamde gedragstherapeuten. Nee, ik kijk naar waar mijn honden behoefte aan hebben, wat goed is voor hun, zonder mijn eigen welzijn uit het oog te verliezen. Ik respecteer de emotionele belevingswereld van de hond, schep kaders en zorg voor grenzen waar nodig.

Gratis tip van de dag: Dat zouden meer mensen moeten doen. Verdiep je in de hond, waarbij welzijn voorop staat.

Stom

You May Also Like