“En, wie is de baas?”

Waar ik soms moeite heb om meteen een antwoord te geven op plotse spontane vragen van mensen op straat, heb ik hier geen twijfel. Ik wijs direct Princes aan. Zij is de baas.

Laten we even nuanceren. Ik ben de algemene coördinator, bestuur de auto, zorg voor de catering en medisch onderhoud. Maar er is overduidelijk iemand die de algemene leiding neemt binnen onze club honden, en dat is de kleinste van het stel; Princes.

Princes komt uit Bosnië, ze werd met haar broer en zusjes gevonden wandelend langs de snelweg. Ze mankeert nogal wat, haar pootjes en rug zijn slecht waardoor ze van opvanghond naar eigen hond ging, gelukkig, want we hebben het zo met haar getroffen.

Ze is de koningin in huis, de hond die vaak sfeerbepalend is, en dat is fijn, want het is vooral feest op pootjes.
Uiteraard hebben onze honden op verschillende momenten ieder hun eigen rol. Nemen in verschillende situaties het voortouw of juist afstand, dus het is allemaal niet zo zwart wit.
Maar als het gaat om de grootste invloed, het krijgen van haar zin, het bepalen van het te bewandelen pad in bepaalde settings, dan is het Princes. Zij bepaalt (na mij uiteraard) wie wanneer op bed mag, en als ik zeg dat het goed is, is het voor haar ook ok. Maar ze laat haar mening altijd horen. Ze steekt haar visie niet onder stoelen of banken.

Soms vindt ze bijvoorbeeld dat Sjaak net even iets te fel van leer trekt, dan hoeft ze alleen maar schuin voor hem te staan, ze beweegt rustig haar hoofd waarbij ze met een schuin oog naar hem kijkt. Sjaak peinst er niet over om daar tegenin te gaan, hij doet een stap terug.
Buiten klooien aan de lijn naar een hond aan de overkant? Not on her watch. Ze vertelt op niet subtiele wijze dat ze geen gezeik wil, en ze pikken het allemaal, altijd. Toch bijzonder.

Ook nieuwkomers hebben veel aan haar skills. Ze laat ze het huis even zien, wijst de manden aan en gaat weer verder met haar eigen ding.
Dus al met al drukt zij het meest haar stempel op de totale sfeer. Dat klinkt misschien een beetje negatief, maar dat is het absoluut niet.

Want mensen die haar goed kennen, weten ook dat het een vrolijke noot is. Ik noem haar vaak de vooruitgeschoven post. Vooral buiten met mensen of honden die ons soms te snel of te direct benaderen. Ik laat het lijntje van Princes vallen en zij haalt direct de spanning uit de lucht voor de andere honden die een beetje nerveuzer reageren op de directe benadering van de betreffende partij. Als Princes de mensen of honden heeft ingepakt, roep ik haar terug en heb ik de tijd om uit te leggen dat de rest geen behoefte heeft aan contact.

Het is goud waard om zo’n uitgesproken type in ons midden te hebben. Ze is overduidelijke een moderne influencer, in ieder geval binnen Huize Steenbergen.

Wie is de baas?

You May Also Like