door Marleen van Baal
Vrijheid.
Een woord dat we zo makkelijk gebruiken als het gaat om wat we ‘willen’. Alles kunnen doen wat we willen, alles kunnen zeggen wat we willen, alles kunnen kopen wat we willen. Maar wat als je niets te willen hebt? Wat als je, zoals onze honden, afhankelijk bent van anderen? Wat is dan vrijheid?
Overal ter wereld leven honden onder erbarmelijke omstandigheden. Zij zijn compleet afhankelijk van welwillende mensen om te overleven. Voor de honden die uit deze omstandigheden worden gehaald en opgevangen worden, kunnen we met recht zeggen dat ze ‘bevrijd’ zijn. Bevrijd uit hun vreselijke situatie. Maar maakt deze bevrijding hen ook echt vrij?
Veelal komen de honden in opvangcentra terecht, waar ze leven met veel andere honden. Het eten is schaars, de verzorging gebaseerd op het hoognodige en er is weinig ruimte voor hun individuele behoeften. De bevrijde hond zit wederom gevangen en vraagt erom bevrijd te worden. Via stichtingen wereldwijd wordt er met man en macht gewerkt aan het herplaatsen van deze honden. Op zoek naar een gouden mand, op zoek naar de hen zo gegunde vrijheid.
Als de hond uitgekozen wordt en geadopteerd, verlaat hij het hok en de beperkingen van de opvang. Hij wordt liefdevol opgevangen door mensen met een open hart en een warme mand. Voor ons mensen staat dit gelijk aan het bevrijden van een hond uit een nare situatie. Dat is ook zo. De vrijheden die de hond krijgt in zijn nieuwe thuis zijn enorm. Maar is hij echt vrij?
Ook in deze ideale omgeving waarin hij alle verzorging krijgt die hij nodig heeft, zal hij zich moeten aanpassen aan de kaders van zijn nieuwe thuis. Hij is afhankelijk van zijn mens, diens leefstijl, de leefomgeving en de verwachtingen van ieder in die omgeving. De adopterende eigenaar zal zeker vinden dat zijn hond ‘vrij’ is, maar naar mijn mening gaan we te vaak voorbij aan de beleving van de hond. Hij kan wel vrij zijn, maar voelt hij zich ook vrij?
Bij het in huis nemen van een hond, ongeacht diens herkomst, is het zaak niet alleen te kijken naar je eigen ideeën over wat goed is voor de hond. Een goede verzorging gaat zoveel verder dan kwalitatief goed eten, een zachte slaapplek en regelmatige uitlaatrondes afgewisseld met lange wandelingen. Om een hond echte vrijheid te geven, zul je moeten onderzoeken wat hij belangrijk vindt. Wat maakt hem gelukkig? Wat heeft hij nodig om mentaal en fysiek uitgedaagd te worden en welke behoefte heeft hij aan interactie met jou, andere honden en andere mensen?
Als je alles in kaart hebt, is het nog niet gezegd dat je hond echt vrij is. Ik denk oprecht dat dit ook niet kan in onze maatschappij. We hebben ons te houden aan regels om het veilig te houden. Maar als we tijd en aandacht aan onze honden besteden ontdekken wat hun drijft, geven wat ze nodig hebben, dan komen we een heel eind. Dan zullen we ze in ieder geval het optimale bieden waarbinnen zij zich heerlijk vrij kunnen voelen.