Onze kijk op vrijheid

Alweer ruim twee jaar geleden richtte we Buitenlandse Hond InZicht op. Waar blijft de tijd?
Eén van de redenen waarom we dit initiatief namen is dat we zo graag willen dat de geadopteerde honden en hun mensen zich vrij voelen. Vrij in het samenleven, genietend van elkaar, met wederzijds begrip en respect.

Terugkijkend op hoe het gegaan is en stilstaand bij wat er nu is, kunnen we alleen maar enorm trots zijn! Een informatieve website, een sprankelende facebookgroep voor eigenaren, een lesdag boordevol informatie en sinds eind vorig jaar ook een specialisatie voor hondenprofessionals.

Met alles wat we doen beogen we vrijheid door kennis en inzicht. Want als je weet wat de ander nodig heeft, kun je hem dat bieden. Als je weet wat je zelf nodig hebt, kun je dat vragen. Vrijheid tussen mens en dier doe je samen en daar helpen we jullie graag bij!

Om onze woorden kracht bij te zetten, maakten we destijds dit schattige filmpje over onze missie.
Klik op de link of lees eerst even verder in de nieuwsbrief; we hebben zoveel te vertellen!

Om bij stil te staan

Wereldwijd gelden er vijf vrijheden voor dieren
1) Vrij van honger en dorst. Toegang tot vers drinkwater en voldoende voedsel.
2) Vrij van ongemak in een geschikte leefomgeving met onderdak en een comfortabele
rustplaats
3) Vrij van pijn, verwonding en ziekte, inclusief preventie, een snelle diagnose en behandeling
4) Vrij van angst en stress met voorwaarden en behandeling die geestelijk lijden voorkomen
5) Vrij om natuurlijk gedrag te vertonen in voldoende ruimte, met goede voorzieningen en in
gezelschap

Met hernieuwde kennis zijn dierenwelzijn organisaties erover eens dat er nog een zesde vrijheid bij
hoort. Wij zijn het daar ook mee eens en nemen hem alvast op in het rijtje.
6) Vrij van negatieve ervaringen met zorg voor mentaal welbevinden

Gebaseerd op Brambell Committee, 1965; Farm Animal Welfare Council, 1993, bron: Dierenwelzijnsweb.nl

Lang leve de vrijheid! - door Marleen van Baal

Vraag een gemiddelde baas wat hij vindt van regels en wetten en een hoog percentage zal hier iets negatiefs over zeggen. We hebben niets met al die wet- en regelgeving, we zien het vaak als lastig en een beperking van onze vrijheid.

Dit geldt ook in onze omgang met honden. Geef een baas ongevraagd advies over de omgang met zijn hond en je kunt een reactie verwachten als “Dat bepaal ik zelf wel”.

De weerstand tegen regels waar honden wel of niet mogen lopen, wel of niet aangelijnd moeten zijn en de verplichting van hondendrollen opruimen terwijl er hondenbelasting wordt betaald, zijn populaire gespreksonderwerpen bij hondenliefhebbers. Kaders, regels, moeten… nee daar houden we niet van!

Maar als we nu eens heel kritisch naar onszelf kijken. Wij willen vrij zijn, ‘ons ding doen’ en liefst met zo min mogelijk bemoeienis van anderen. Maar hoe zit dat met onze hond? Bieden wij die dit ook? Behandelen wij onze hond(en) zoals we zelf behandeld willen worden?

Als we heel eerlijk zijn, wellicht met een paar uitzinderingen onder ons, moeten we bekennen dat we onze honden behoorlijk wat beperkingen opleggen. Niet alleen door hem aan de lijn uit te laten (want o wat zou hij blij zijn als hij gewoon mocht gáán!), maar ook door hoe wij onze dagen indelen en de hond zich moet voegen.

Het zou voor zoveel honden heerlijk zijn als we ons hier wat meer bewust van worden. Als we iets vragen, bepalen, beletten, verwachten, dat we dan eerst onszelf verplaatsen in onze hond. Wat wil hij? En dat we met het antwoord aan de slag gaan en daarmee stap voor stap onze honden meer en meer vrijheden geven.
Zeker weten dat onze honden daar, net als wij, enorm van gaan genieten!

Op de roze wolk - door Michelle Verbrugge

Nog niet eerder heb ik een hond gehad die qua karakter zo overeenkomt met die van mij. Confrontaties gaan we het liefste uit de weg en we vinden iedereen lief en leuk totdat iemand ons van die roze wolk trapt. Onze overeenkomsten maakt het voor mij dan ook een stuk makkelijker om Abby te begeleiden in het leven.

Nu zijn we vanochtend toch wel even teleurgesteld in de mensheid. Het zonnetje scheen, Abby was heerlijk aan het snuffelen en ik zong zachtjes een random K3 liedje van 20 jaar geleden waarvan ik eigenlijk de tekst niet meer weet. Kortom, wij waren samen aan het genieten.
Totdat er een mevrouw onze kant op kwam lopen met twee Aussies aan haar zijde. Abby keek op maar ging snel weer door met het besnuffelen van het grassprietje wat zo interessant leek. Haar honden werden onrustig en ze stopt met lopen, terwijl ze makkelijk met een grote boog om ons heen kon. Abby was nog steeds druk bezig en ze gaf de situatie niet echt aandacht. Maar ineens snauwt mevrouw 'Loop nou eens een keer door met die hond'.

Vol verbazing vroeg ik of ze het tegen mij had en op dat moment begon Abby me een partij te blaffen tegen haar🤣. Abby blaft alleen als ze moet poepen of wanneer ze in een baldadige klier-bui is. Maar het gedrag van deze mevrouw was zo onterecht dat een grote mond terug wel gepast was. Mevrouw haalt haar neus op en sleurt haar honden mee.

Een gevoel van teleurstelling volgde en ik vond het jammer dat we zo ons blije wandeling hebben moeten afsluiten.

Gelukkig heeft Abby een gave waarmee ze ons met 1 blik weer op die roze wolk weet te hijsen. Wij gaan gewoon weer lekker door met lief zijn.
♡♡♡♡

Foto van de maand: Shelly van Suzanne Glimmerveen

Tom kreeg vandaag vleugels…

Jullie hebben hem vast al eens voorbij zien komen, Tom, de opvanger en uiteindelijk blijver van Suze en Fred. Tom had een dagboek op facebook waar veel mensen hem volgden.

Vorige week bleek zijn fysieke toestand van zo’n slechte aard dat Suze en Fred besloten hem te laten gaan. Het is meteen ook weer een les, want zijn angstige gedrag werd hoogstwaarschijnlijk enorm versterkt door zijn slechte achterhand.

Suze schreef een afscheidstekst op facebook:

Tom kreeg vandaag vleugels

We hebben in liefde afscheid genomen van onze geweldige Tom. Met een gebroken hart blijven we achter.

Ruim een jaar lang hebben we keihard gewerkt aan de uiteindelijk zeer hechte vertrouwensband. Dat maakt dat hij ongelooflijk diep in ons hart zat. Alles draaide thuis om Tom, waar hij wel en niet kon wandelen, hoeveel stress en angst hij per dag ervaarde. We hebben ons leven volledig om Tom heen gebouwd en vonden het geweldig om te zien hoe het geduld werd beloond. Want wat was het een fantastische hond. De grootste knuffelbeer die we ooit hebben gehad <3

Het verdriet is nu enorm aanwezig, maar we zijn blij dat hij bij ons mocht zijn, we hadden er niet aan moeten denken wat hem anders was gebeurd.

Ps. Sjaak, als Tom bij je aankomt, wees dan lief voor hem, laat hem zien hoe het daar werkt, net zoals je hier bij ons deed. Trek samen op en steun hem bij het verwerken van het afscheid van het aardse leven. En wacht op ons, samen met alle anderen, het duurt nog even, maar we zien elkaar weer!

 

InZicht sessie

We bieden al geruime tijd online sessies aan om eigenaren op weg te helpen met hun buitenlandse herplaatser. Soms zijn er simpele oplossingen, soms vraagt het een verwijzing naar een betrouwbare professional.

Heel veel eigenaren zijn dolblij met de input die ze krijgen en kunnen vol vertrouwen verder.

"Boeiend echt boeiend en interessant! Dank jullie wel! We kunnen verder! Echt waar als je met iets zit … die inzichtsessies zijn DE MAX!"

"Geweldig bedankt voor jullie begrip en hulp, eindelijk steun voor ons en onze lieverd"

"We hebben zo verschrikkelijk veel gehad aan de sessie, we begrijpen onze hond nu veel beter en zijn dolblij met jullie hulp. 

Ook een keer een sessie met ons plannen? Kijk voor meer informatie op de website of stuur een mail naar buitenlandsehond@gmail.com

Lesdag Buitenlandse hond

“De” buitenlandse hond. We zeggen het zo makkelijk, maar de verschillen per land, regio en zelfs per stad zijn enorm groot. Hoe dat precies zit, legt Suze Steenbergen je uit in deze lesdag. Een aanrader voor iedereen die serieuze kennis wil opdoen over buitenlandse adoptiehonden.

De eerstvolgende lesdag is zondag 18 juni 2023
Waar: Online
Van 10 uur tot 15 uur
Kosten € 95,00 incl btw
Aanmelden: https://buitenlandsehondinzicht.nl/lesdag-buitenlandse-hond/

Specialisatie Buitenlandse hond

"Deze opleiding is anders als alle andere en vult aan wat ik tot nu toe gemist heb aan informatie". Dat is een veel gehoorde opmerking van onze cursisten!

Wil je er meer over weten? Meld je dan zeker aan voor ons gratis info webinar over de Specialisatie Buitenlandse hond. Dé praktijkgerichte opleiding.

Geschikt voor iedereen die met honden uit het buitenland werkt.

De eerstvolgende staat gepland op maandag 5 juni 2023, maar er staan voor het hele komende jaar al data gepland.

Van 19.30 tot 20.30 uur
Deelname is gratis
Aanmelden kan via deze link!

Met vriendelijke groet,

Suze Steenbergen en Marleen van Baal
Initiatiefnemers Buitenlandse HondInzicht

P.S. Ken jij iemand die een buitenlandse hond wil adopteren? Stuur hem dan deze link naar ons Ebook toe, dan weet je zeker dat hij of zij goed geïnformeerd keuzes kan maken.

Like onze Facebookpagina De buitenlandse hond en blijf op de hoogte!

Samenleven met een buitenlandse hond, daar is veel over te delen! Word lid van onze Facebook ledengroep voor eigenaren Ik heb een buitenlandse hond.

Nieuwsbrief mei 2023

You May Also Like