De lente is eindelijk echt begonnen!

We hebben al een paar heerlijke dagen achter de rug en ze zijn voorlopig nog niet voorbij. Zo fijn, want de temperaturen zijn nu nog lekker voor de honden en de zon schijnt volop.

Toch zijn er ook wat donkere wolken over ons team heen getrokken.

Dunja, een van onze beheerders, heeft afscheid moeten nemen van haar lieve Jura. Een geweldige hond die wij nooit zullen vergeten. We wensen Dunja, Wesley en honden Mahru en Lazar ontzettend veel sterkte met het gemis.

Links voor op de foto staat de prachtige Jura. 

De oorlog is nog niet voorbij...

En toch zie je al veel mensen die proberen de schade te herstellen. Sommige asielen repareren vernielde verblijven, de medewerkers rapen hun moed bij elkaar en pakken het leven weer op. Maar het is nog helemaal niet over, want ondertussen horen ze doorlopend het luchtalarm afgaan of vliegtuigen overkomen waarvan ze niet weten of de piloten kwaad in de zin hebben. Een constant leven in angst, dat betekent ook voor de dieren in de vele asielen in Oekraïne.

We zijn regelmatig in contact met een asiel nabij Kiev. Er is rond het asiel behoorlijk gevochten, met alle gevolgen van dien. Gebouwen zijn beschadigd, honden overleden, medewerkers getraumatiseerd. En toch is de veerkracht sterk, schouders er onder en aan de slag. Alles wordt opgeruimd wat stuk is en wanneer nodig vervangen.

Op naar betere tijden, dat is wat ze hopen, en wij hopen met ze mee! Mocht je deze helden willen steunen, dan kan dat via WereldAsielen, onder vermelding van P47 Gostomel

Adoptie op afstand

Bij adopteren denken we eigenlijk altijd aan het ‘in huis halen’ van een hond. Maar dat hoeft niet. Je kunt ook adopteren ‘op afstand’. Dat houdt in dat je maandelijks of jaarlijks een bedrag doneert voor een hond die in de opvang verblijft.

Je steunt het onderhoud van ‘langzitters’, honden die om diverse redenen wachten op een speld-in-de-hooiberg-baas of ‘blijvers’, honden die niet meer herplaatst worden, omdat zij daar niet gelukkig van gaan worden.

Jouw donatie zorgt dat deze honden een veilige plek hebben, goede verzorging krijgen en in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven. Want hoe graag we het ook willen vanuit onze behoeften: er zijn honden die beter af zijn in de opvang. Voor deze honden is herplaatsing een te grote verandering. Zij kunnen niet gelukkig worden in de veeleisende omgeving buiten de opvang.

Het verzorgen van deze honden kost geld en elke euro die wordt gedoneerd is dan ook enorm welkom. Check wel de aanbieders van Adoptie op afstand op betrouwbaarheid, zodat je zeker weet dat jouw geld goed terecht komt.

Wij dragen Stichting Dierencentrum Friesland een warm hart toe. Zij zijn net gestart met Adoptie op Afstand en kunnen jullie steun goed gebruiken. TIP: Adopteer je deze maand een hond voor een jaar (à € 60,00), dan ontvang je vier Lieve hond kaarten cadeau.

Eitje erbij?

Oké, Pasen is dan misschien wel voorbij, en daarmee is dit stukje misschien mosterd na de maaltijd, maar we willen er toch nog even een ei over leggen.

Pasen en eieren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoe zit dat eigenlijk met eieren aan honden voeren? De meningen zijn hierover zeer verdeeld. Rauw, zacht of hard gekookt, met schil, zonder schil, heel of in stukjes… de één vindt dit, de ander dat… we kunnen er geen chocola van maken (om maar in de Paassfeer te blijven).

Ons advies is om het uit te proberen en te ontdekken wat jouw hond lekker vindt. Maximaal één ei per week en voor honden onder de 10 kilo een klein formaat aanhouden. Weet je het niet zeker of twijfel je? Dan gewoon niet doen. Je hond heeft het niet nodig, als hij complete voeding krijgt. Het is meer als extraatje tussendoor.

Over chocolade eieren zijn we wel heel uitgesproken: Niet doen!

Chocolade bevat de stof theobromine wat een hond niet kan afbreken. Deze stof kan je dier in grote problemen brengen! Het werkt in op het centrale zenuwstelsel van een hond en kan leiden tot epileptische aanvallen, ernstige hartproblemen of interne bloedingen. Wees dus wijs en zorg dat de paaseitjes niet bereikbaar zijn voor jouw maatje(s). Ontdek je dat je

hond toch van de eitjes gegeten heeft? Neem dan direct contact op met de dierenarts!

Waarom? Daarom!

Deze maand vertelt Suze waarom het zo belangrijk is voor veel honden om eerst de kans krijgen om bij te komen in een opvanggezin voordat ze geadopteerd kunnen worden.

Waarom wij honden opvangen? Omdat we op die manier de honden een kans geven op een betere toekomst. Daarom!

Afgelopen dinsdag haalden we Thomas op uit een asiel wat vaker buitenlandse herplaatsers in huis heeft. Thomas had het zwaar in het asiel, hij was onder de indruk van alle veranderingen en voelde zich niet veilig.

De komende periode gaan we hem het vertrouwen in de wereld teruggeven, stap voor stap, zonder onnodige druk of dwang. Hij mag het tempo bepalen en afkijken van onze honden hoe het leven in Nederland ook kan zijn.

Het is een schat van een hond, maar zo ontzettend bang. We hopen dat hij wat meer zal leren ontspannen de komende periode. De avonturen van Thomas volgen? Dat kan: Lees hier het Dagboek van Tommie.

Grenzeloos verliefd

Foto ABC News

Wat betekent Grenzeloos verliefd eigenlijk voor ons?

Dieren over de hele wereld zijn afhankelijk van de bedoelingen van de mens. Met de huidige situatie in Oekraïne krijgen we weer ontelbaar veel verdrietige berichten te zien, over eigenaren en hun dieren, gescheiden door de oorlog. Of mens en dier die aan zorg tekort komen, omdat er gewoonweg geen zorg aanwezig is.

Wij vinden dat dieren altijd de zorg verdienen, waar ook ter wereld, dat wij als mens verantwoordelijk zijn voor het bieden van deze zorg. De verantwoordelijkheid houdt niet op bij de grens, die voert ver daar voorbij. Hoe prachtig is het dan ook om te lezen dat er steeds meer initiatieven ontstaan door heel Europa, om zorg te bieden aan de dieren van gevluchte eigenaren.

Gratis zorg en het verkrijgen van de juiste papieren betekent zo verschrikkelijk veel in deze onzekere en verdrietige tijden.

Met vriendelijke groet,

Suze Steenbergen en Marleen van Baal
Initiatiefnemers Buitenlandse HondInzicht

P.S. Ken jij iemand die een buitenlandse hond wil adopteren? Stuur hem dan deze link naar ons Ebook toe, dan weet je zeker dat hij of zij goed geïnformeerd keuzes kan maken.

Like onze Facebookpagina De buitenlandse hond en blijf op de hoogte!

Samenleven met een buitenlandse hond, daar is veel over te delen! Word lid van onze Facebook ledengroep voor eigenaren Ik heb een buitenlandse hond.

Nieuwsbrief April 2022

You May Also Like