We proberen altijd een nieuwsbrief te maken met een mix van serieus en luchtig.

Deze maand valt het ons zwaar om iets ‘luchtigs’ te bedenken. Toch hebben we twee items waarmee we jullie ongetwijfeld laten glimlachen: Een waarom? Daarom! van een zeer gedreven pensionhouder en de uitslag van de fotowedstrijd die we in onze Facebookgroep hebben gehouden rond Valentijnsdag. Maar we beginnen met de oorlog in de Oekraïne.

Buitenlandse Hond InZicht staat in nauw contact met de hulporganisaties. Via hen horen we de verhalen over de angst, het geweld en de totale ontreddering bij de mensen die geraakt worden door deze onzinnige oorlog.
De beelden van dieren die meereizen met hun vluchtende eigenaar gaan de hele wereld over. Het raakt iedereen met hart voor dieren.

Wat nauwelijks in beeld komt zijn de duizenden dieren die vast zitten in opvangcentra en geen enkele reddingslijn hebben naar een veilige plek. Zij zijn afhankelijk van moedige vrijwilligers die het oorlogsgeweld trotseren met gevaar voor eigen leven. Ze brengen de dieren voer en verzorgen hen onder erbarmelijke omstandigheden. Vaak is er geen water en elektriciteit en er is constant dreiging van bombardementen en beschietingen.

De dieren hebben hun helpers hard nodig, maar zij kunnen alleen helpen als wij in actie komen.

Hoe kun jij helpen?

Er zijn veel initiatieven gaande, van groots georganiseerd tot kleinschalig. Je kunt geld en goederen doneren, maar hoe, waar en aan wie is nog best lastig. Want hoe weet je wat nodig is en hoe zeker is het dat de hulp ook op de juiste plek komt?

Wij hebben een aantal tips die je mogelijk helpen de juiste keuze te maken:
• Een goede optie is geld doneren aan Giro 555. Het gedoneerde geld wordt verdeeld over 11 hulporganisaties met elk hun eigen expertise, netwerken en contacten. Zij kopen goederen die daadwerkelijk nodig zijn en kunnen via hun kanalen vaak dichtbij de getroffen gebieden komen.
• Wil je vooral de dieren steunen? Dan is de samenwerking van https://www.hulpvoordierenuitoekraine.nl een goede optie.
• Particuliere initiatieven steunen is kleinschaliger en persoonlijker. De initiatiefnemers hebben vaak contacten ter plaatse door samenwerkingen of familie. Check goed op betrouwbaarheid en doneer gericht.
• Doneer je Airmiles of spaarpunten. Check bij de organisatie waarbij jij spaart of zij doneren aan hulporganisaties.
• Er komen in ons land vluchtelingen binnen. Neem contact op met de opvangorganisaties en vraag hoe jij kunt helpen. Dit kan met geld of goederen, maar ook met zorg, een luisterend oor of het ondersteunen bij regelzaken.

Wil je dat we meedenken? Dan kun je ons altijd een mailtje sturen.

Uitgelicht: Trauma bij honden

Er komen verhalen door uit de opvangcentra in Oekraïne dat honden compleet in paniek zijn door de beschietingen.

Bij bombardementen in de directe omgeving zijn honden van schrik overleden. Deze honden hebben het fysiek en mentaal enorm zwaar. De kans dat, als ze de oorlog overleven, ernstig getraumatiseerd zijn, is heel groot.
Definitie van trauma: In de psychiatrie en psychologie wordt de term trauma gebruikt wanneer iemand na een schokkende gebeurtenis blijft steken in gevoelens van angst, woede of eenzaamheid. De gebeurtenis is in dat geval zo ongewoon, pijnlijk, schokkend of extreem dat het niet lukt om ermee om te gaan. (bron: UMC)
Symptomen van trauma: Gedesoriënteerd gedrag: in shock, teruggetrokken, niet in staat om te reageren, angsten op prikkels. Daarnaast lichamelijke klachten, slechte concentratie, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen. (Bron: psytrec)
Er wordt geprobeerd honden uit de opvangcentra te redden en onder te brengen in veilige asiels en bij gastgezinnen. Voor deze dieren is de directe dreiging dan weg, maar hun hele systeem staat nog in overlevingstand. Zij zullen veel tijd nodig hebben om enigszins bij te komen van alle heftige gebeurtenissen.
Getraumatiseerde honden hebben baat bij rust op alle fronten. Dus zowel qua geluiden en interactie, als de mogelijkheid om veel en diep te slapen. De nieuwe leefomgeving moet dus compleet veilig voelen voor deze honden. Daarbij is het belangrijk dat zij zo min mogelijk stress ervaren. De kans dat zij bij het minste of geringste heel heftig reageren is groot door de totale overbelasting van hun zenuwstelsel.
Heb je een hond met trauma in huis? Neem dan zeker contact op met een dierenarts die bekend is met behandeling van angst en trauma en laat je op maat adviseren en begeleiden.

Uitslag valentijnsdag Foto Actie: Jouw grote liefde “in the picture”

Het was best heel erg moeilijk om de drie winnaars te kiezen, de inzendingen waren echt geweldig leuk. Maar hebben we de knoop kunnen doorhakken.

Ailis O'Neill, Tonia Rozendaal en Margreet van Vliet wonnen een gratis deelname aan de Photo Class: Dogs.

Uiteraard van harte gefeliciteerd!

 

 

Waarom? Daarom!

Dit keer vertelt Sjoukje Hiemstra over haar betrokkenheid bij de buitenlandse hond.

Op het moment dat ze het stukje schreef, hadden we niet kunnen bedenken dat ze nu een moeder, 2 kinderen en 5 honden uit Oekraïne in huis zou hebben. Dat vertelt misschien nog wel meer over haar liefde voor mens en dier.

"Sinds mei 2020 ben ik trotste eigenaresse van een dierenpension in het noorden van het land.

Toen ik begon nam ik een bestaand klantenbestand over, een handje vol buitenlanders was toen aanwezig. Nu zie ik ze wekelijks in de dagopvang of voor logies. Uit alle windstreken komen ze voorbij; van Oost-Europa tot Caribisch gebied naar Marokko.

En of je merkt in hun doen en laten waar ze vandaan komen! Open en eerlijk, recht door zee, heerlijk om mee te mogen werken. Bagage uitladen en mee laten voeren op de wind. Het vertrouwen mogen winnen, het vertrouwen mogen krijgen in de groep. Mijn eigen 6, waarvan 5 buitenlanders helpen mij in mijn eigen groei met het werken met deze unieke honden".

Grenzeloos verliefd - Het komt allemaal weer terug...

Dit verhaal is geschreven door Elvira Rakovic. Zij heeft lange tijd samengewerkt met Suze om de problemen rond de zwerfhondenpopulatie in onder andere Bihac, Bosnië aan te pakken. Elvira is letterlijk en figuurlijk beschadigd door de oorlog, in onze ogen een ware heldin voor de dieren waar zij zich verantwoordelijk voor voelt. Wij vroegen haar wat de huidige oorlog in Oekraïne met haar deed.

"Wij, levend in Bosnia en Herzegovina, delen het wereldwijde gevoel van angst en spanning... lees verder"

Wil je met ons van gedachten wisselen?

Misschien raakt deze nieuwsbrief je heel erg, misschien wil je iets doen voor de dieren in Oekraïne of elders, maar weet je niet hoe. Weet dan dat je altijd contact met ons op mag nemen via buitenlandsehond@gmail.com.

Met vriendelijke groet,

Suze Steenbergen en Marleen van Baal
Initiatiefnemers Buitenlandse HondInzicht

P.S. Ken jij iemand die een buitenlandse hond wil adopteren? Stuur hem dan deze link naar ons Ebook toe, dan weet je zeker dat hij of zij goed geïnformeerd keuzes kan maken.

Like onze Facebookpagina De buitenlandse hond en blijf op de hoogte!

Samenleven met een buitenlandse hond, daar is veel over te delen! Word lid van onze Facebook ledengroep voor eigenaren Ik heb een buitenlandse hond.

Nieuwsbrief Maart 2022

You May Also Like