Vrijheid... wat is vrijheid voor jouw hond?

Vrijheid.

Een woord dat we zo makkelijk gebruiken als het gaat om wat we ‘willen’. Alles kunnen doen wat we willen, alles kunnen zeggen wat we willen, alles kunnen kopen wat we willen. Maar wat als je niets te willen hebt? Wat als je, zoals onze honden, afhankelijk bent van anderen? Wat is dan vrijheid?

Overal ter wereld leven honden onder erbarmelijke omstandigheden. Zij zijn compleet afhankelijk van welwillende mensen om te overleven. Voor de honden die uit deze omstandigheden worden gehaald en opgevangen worden, kunnen we met recht zeggen dat ze ‘bevrijd’ zijn. Bevrijd uit hun vreselijke situatie. Maar maakt deze bevrijding hen ook echt vrij?

Lees hier verder....

Snuffeltuinen Initiatief

Je neus mogen gebruiken. Struinen zonder beperkingen. Weten dat je gezien wordt, maar ook met rust gelaten wordt. Dat alles in een zintuigenprikkelende veilige omgeving. Hoe fijn zou dat zijn?!

Als je het leest zou je er zo zelf ‘ja’ tegen zeggen Maar dit is wat een Snuffeltuin biedt en daarom zijn wij FAN met hoofdletters van het Snuffeltuinen Initiatief van Birgitta Geerlings.

In een Snuffeltuin kan je hond ongestoord, dus zonder andere honden en mensen, naar hartenlust snuffelen. Los van de lijn, want de omheining is 100% safe. In eigen tempo, met eigen keuzes en helemaal in een eigen wereld gaat hij of zij de neus achterna. De inrichting van de tuinen prikkelt naast de neus ook alle andere zintuigen. Het effect is een heerlijk ontspannen hond, die alles wat moet even los kan laten.

Wil je meer weten? Kijk dan op snuffeltuinen.jimdo.com en vind een Snuffeltuin bij jou in de buurt.

Een van onze eigen beheerders, Thirza, heeft sinds kort ook een leuke snuffeltuin. Ook deze tuin is aangesloten bij het initiatief van Birgitta. Lees meer over haar tuin in haar verhaal hieronder.

Snuffeltuin Sneupen bij Willem! - Thirza

Wat is een snuffeltuin eigenlijk? Deze vraag heb ik al meerdere keren gekregen. Begin ik eerst met wat het niet is: het is geen speeltuin, trainingsveld of uitlaatveld . Een snuffeltuin is een plek waar een hond in vrijheid, ongedwongen en in zijn eigen tempo, zijn neus en andere zintuigen kan gebruiken. De tuin is geheel omheind, veilig en geschikt voor alle honden.

Snuffelen is niet aangeleerd, maar het is een natuurlijk instinct van de hond, een natuurlijke behoefte. Door te snuffelen kan de hond informatie verzamelen over de omgeving. Het stimuleert de hersenen, de hond wordt mentaal uitgedaagd. Tevens vermindert snuffelen stress waardoor kan de hond ontspannen. Wij zien de wereld namelijk met onze ogen, de honden zien de wereld met hun neus.

Onze hond Willem (de grote broer van OMA) is als pup bij ons komen wonen. Hij was een klein, ietwat onzeker mannetje en vond veel dingen spannend. Naast de puppycursus, bleek hersenwerk voor honden voor Willem een gouden greep!. Dat deed hem erg goed. Toen hij een maand of 5 was hebben wij kennis gemaakt met praktijkspeuren en later ook detectie. Er ging een wereld voor ons open: de wereld van de hondenneus. Het snuffelen en werken met de neus gaf hem zoveel voldoening, zoveel zelfvertrouwen. Dat was prachtig om te zien.

Omdat ik persoonlijk heb ervaren wat het werken met de neus voor honden betekent, hebben we besloten een snuffeltuin op te richten en deze ook open te stellen voor bezoekers. Onze tuin is een aanrader voor iedere hond die eens even quality time met zijn eigen neus wil doorbrengen. “The nose knows”...en dat blijkt.

Onze snuffeltuin is uitsluitend op afspraak te bezoeken. Voor meer informatie, neem eens een kijkje op www.sneupenbijwillem.nl of onze Facebookpagina.
Tot ziens, oant sjen! Thirza

Waarom? Daarom!

Deze maand vertelt Winan over haar reizen naar een asiel in Bosnië.

April 2008

De auto is afgeladen. Volgepropt met voer, dekens, benches, medische spullen en gereedschap. We passen er zelf amper bij. Met de weekendtas op schoot en een tas vol snoep, koek, broodjes en Amsterdamse uien in een tas op de vloer bij mijn voeten, zit ik achterin. Fred, Suze en ik vertrekken om 5 uur vanuit Zaandam naar het asiel in Orasje, Bosnië.

Lees haar verhaal verder...

Zwerfdierenwelzijn, hoe meet je dat?

Tijdens onze lesdag over de Buitenlandse hond is een van de thema’s “laat ze liever daar”. Bij veel mensen heerst een beeld dat honden in het buitenland het relatief goed hebben, dat de vrijheid die ze hebben in hun bekende omgeving beter is dan adoptie in ons drukke land.
In 1965 werd er door het Brambell comité 5 waarden opgesteld waarmee dierenwelzijn kan worden gemeten. In eerste instantie werd dit opgesteld voor productiedieren. In de loop van de tijd zijn daar gezelschapsdieren (met of zonder eigenaar) en dieren in gevangenschap aan toegevoegd.

Laten we eens kijken wat deze 5 vrijheden zijn:
1. dieren zijn vrij van honger en dorst. Ze hebben gemakkelijk toegang tot vers water en een adequaat rantsoen;
2. dieren zijn vrij van ongemak. Ze hebben een geschikte leefomgeving inclusief onderdak en een comfortabele rustplaats;
3. dieren zijn vrij van pijn, verwonding en ziekte. Er is sprake van preventie en een snelle diagnose en behandeling;
4. dieren zijn vrij van angst en stress. Er is zorg voor voorwaarden en behandelingen die geestelijk lijden voorkomen;
5. dieren zijn vrij om normaal gedrag te vertonen. Ze hebben voldoende ruimte, goede voorzieningen en gezelschap van soortgenoten.

Inmiddels is daar het 6e punt aan toegevoegd. Het zelf beslissingen kunnen nemen, zelf controle hebben over de situatie waarin zij leven en zelf werken aan een gesteld doel zijn zaken die het welzijn vergroten, samen met de eerder bepaalde 5 vrijheden.

Als we kijken naar de zwerfdieren op straat, kun je vrij eenvoudig concluderen dat het scheef gaat bij nagenoeg iedere vrijheid, behalve bij punt 5. Ze hebben de ruimte, en soortgenoten, maar wat is de prijs van deze vrijheid? Vaak honger, dorst, onveilige slaapplekken, stress van het gevaar op straat.
Als je de punten goed tot je door laat dringen, kun je niet anders dan concluderen dat er bij zwerfdieren totaal geen sprake is van welzijn. Uiteraard zijn er uitzonderingen, er zijn locaties waar het goed geregeld is, waar een gemeenschap zorgt voor de dieren, maar die zijn sporadisch.

Betekent dit dan dat alle dieren dan maar van straat naar een huis moeten?

Nee, maar het betekent wel dat het belangrijk de zorg voor dieren wereldwijd te verbeteren. En het betekent ook dat wanneer een dier herplaatst wordt, weer gekeken moet worden naar de 6 punten om het welzijn van het dier te waarborgen.

Zeggen "Laat ze liever daar" getuigt van weinig inzicht in de realiteit. Verdiep je in hun leven, weet hoe het 'daar' is, voor je er iets vindt. Doe dit uit, het door ons toegevoegde punt 7, respect voor het dier.
Wil je de lesdag volgen? Dat kan, binnenkort worden er weer nieuwe data gepland. Je kunt aangeven dat je op de hoogte gehouden wil worden. Klik hier voor meer informatie.

We lezen graag jouw verhaal!

Wil je met ons het verhaal delen van jou en jouw hond? Hoe jullie elkaar gevonden hebben en hoe het samenleven jullie vergaat?

Het lijkt ons geweldig om jouw verhaal te mogen vertellen in één van de komende nieuwsbrieven.

Stuur snel een mail naar buitenlandsehond@gmail.com of een privé bericht op de pagina.

Met vriendelijke groet,

Suze Steenbergen en Marleen van Baal
Initiatiefnemers Buitenlandse HondInzicht

P.S. Ken jij iemand die een buitenlandse hond wil adopteren? Stuur hem dan deze link naar ons Ebook toe, dan weet je zeker dat hij of zij goed geïnformeerd keuzes kan maken.

Like onze Facebookpagina De buitenlandse hond en blijf op de hoogte!

Samenleven met een buitenlandse hond, daar is veel over te delen! Word lid van onze Facebook ledengroep voor eigenaren Ik heb een buitenlandse hond.

Nieuwsbrief mei 2022

You May Also Like