Autonomie

Deze nieuwsbrief staat in het teken van Autonomie. Maar wat betekent het nou eigenlijk?

De definitie luidt als volgt:
Autonomie is zelfbeschikking, vrij zijn van externe aansturing.

Nou is het voor onze honden eigenlijk onmogelijk om echt helemaal te doen wat ze willen, omdat we ook nog met grenzen en veiligheid te maken hebben. Maar toch is het mooi om te zien wat er gebeurt als we ze wat meer keuzes laten maken. Zoals het bepalen van hun eigen wandelroute, dat is maar klein, toch kan het al heel veel betekenen voor de hond.

 

Grenzeloos verliefd, een tweeluik

Mijn Nederlandse Humans ( Door Ly)

Ze zeggen dat ik 15 weken was toen ik naar Nederland kwam. Maar dat is niet waar, ik was pas 9 weken. Ik moest in een bus, met allemaal benches op elkaar. Daarna moest ik op een boot, heel ver varen en toen weer heel lang in de bus. Ik begreep niet wat er gebeurde. De bus stopte in een straat in Nederland. En 1 voor 1 werden we allemaal uit de bus gehaald. Naast de bus stonden mensen: een vrouwtjes-human en twee kind-humans. De begeleider van de bus gaf mij in de armen van de vrouwtjes-human. En ik plaste gelijk op d'r shirt. Ze was niet boos. Ik stonk en was vies, maar zij gaf me kusjes. Ze namen me mee met de auto en daar viel ik op haar schoot in slaap.

Lees verder...

Lees hier het eerste deel van dit verhaal

De prijs van een vrij bestaan – door Suze

Ik ben veel in het buitenland geweest, voor vakantie, maar ook voor vrijwilligerswerk. Twee weken doorbrengen tussen de honden op straat geeft je eindeloos veel informatie over hun leven, of eigenlijk hun overleven.

We hebben het allemaal wel eens gehoord of misschien zelfs gezegd: “Laat ze liever daar”. In mijn lezing vertel ik de deelnemers over wat dan “daar” inhoudt. Wat betekent dat in de praktijk? Er is toch een rooskleurig en romantisch beeld bij honden in het buitenland. Alsof het juist fijn is voor deze dieren om in vrijheid te leven. Uiteraard zitten er honden tussen die beter af zijn op de bekende straat dan in een Westers huishouden, toch denk ik dat dat voor het overgrote deel niet van toepassing is.

Het leven op straat kan keihard zijn, er zijn maar weinig plekken op de wereld waar honden een vrij leven leiden zonder lijden. De meeste honden moeten iedere dag weer vechten voor hun kostje, verkeer ontwijken, aanvaringen met boze mensen voorkomen en ga zo maar door. Het is geen rozengeur en maneschijn, maar keihard werken, dag in dag uit.

Veel honden halen de 5 jaar niet eens, dat is vaak al bejaard op straat. Het constante tekort aan voer, zorg, goede en veilige beschutting en diepe slaap zorgt er voor dat ze sneller oud worden. Het gevaar op straat maakt dat ze vaak eerder overlijden dan wanneer een hond in een huis of een asiel leeft.

Dus is de vrijheid het waard om deze te betalen met je leven? Ik heb er geen antwoord op, wat ik wel weet is dat het dus allemaal niet zo zwart wit is.
En wat ik ook weet, is dat ik dolgelukkig ben dat ik mijn honden heb geadopteerd, in de wetenschap dat ze nu anders vast en zeker niet meer hadden geleefd.

Alles wat je moet weten over de wereld van de buitenlandse hond

Werk je met honden uit het buitenland? Heb je een adoptiehond van over de grens? Dan is de lesdag Buitenlandse hond een absolute aanrader!

Suze Steenbergen neemt je online mee in achtergronden, fabels en feiten en wetenswaardigheden. Met deze lesdag krijg je inzicht over het leven en werken met deze geweldige honden. Schrijf je nu in!

Data: zaterdag 27 aug 2022  of zaterdag 15 okt 2022
Waar: online
Duur: 10 - 15 uur met kort lunchpauze
Kosten: € 95,00 incl btw
Aanmelden via deze link.

Samenleven: De lessen van Esh - door Mischa vd Vlies

5 Jaar geleden zette de Knapste Hond Ooit poot op Utrechtse bodem om aan te haken bij het leven van mijn toenmalige vriend en mij. Ze was een herdermixje van 4,5 maand, gevonden met broer en moeder langs een Spaanse snelweg. We noemden haar Esha en dit verhaal gaat over haar. Dus niet over één van al die andere Knapste Honden Ooit uit het buitenland.

In die tijd was mijn benadering van honden aan het kantelen: ik trainde dan wel zoveel mogelijk met voer- en spelbeloning, maar waar het ging over de dagelijkse omgang, dacht ik nog in termen van dominantie en roedelleiderschap. Zo heeft Esha na een vervelende ervaring een tijd andere honden aan de lijn zo spannend gevonden dat ze ze een grote bek gaf. Ik dacht toen dat dit vooral te maken had met mijn gebrek aan kordaat leiderschap, waardoor ze gedwongen werd het zelf op te lossen. Op aanraden van een toenmalige therapeut introduceerde ik allerlei onzinnige leiderschapsregels. Zo heb ik serieus een tijdje gedaan alsof ik uit haar voerbak at voordat ik haar eten gaf. (#schaamroodopkaken).

Lees hier verder!

Het 5de Friendly with Dogs-congres

Suze spreekt op het congres namens Buitenlandse Hond InZicht over de buitenlandse herplaatsers.

Ze praat over hun achtergrond en wat betekent dat voor hun leven bij ons. Je kunt je bij interesse hier inschrijven.

Met vriendelijke groet,

Suze Steenbergen en Marleen van Baal
Initiatiefnemers Buitenlandse HondInzicht

P.S. Ken jij iemand die een buitenlandse hond wil adopteren? Stuur hem dan deze link naar ons Ebook toe, dan weet je zeker dat hij of zij goed geïnformeerd keuzes kan maken.

Like onze Facebookpagina De buitenlandse hond en blijf op de hoogte!

Samenleven met een buitenlandse hond, daar is veel over te delen! Word lid van onze Facebook ledengroep voor eigenaren Ik heb een buitenlandse hond.

Nieuwsbrief Juli 2022

You May Also Like