Is de lente al op komst?

We zien ze regelmatig voorbij komen, honden die genieten van een winterzonnetje. Eigenlijk voelt het regelmatig wel stiekem als lente.

Maar ja, maart roert zijn (honden)staart, we zijn er nog niet. Toch genieten wij volop van deze periode, want laten we wel wezen, het is geweldig wandelweer. Zonnetje, lekker fris, prachtige luchten. Dat wij niet de enige zijn die genieten zien we terug in onze eigenarengroep.

We smolten van de foto van Metha, haar Willem licht lekker te soezen in de zon.

Ben jij al lid van onze eigenarengroep? Nee, nou geen probleem hoor, je kunt gewoon een lidmaatschapsverzoek indienen! We zien je graag.

"Goh dat lijkt me best lastig" – door suze

Onze inmiddels overleden Boets had verlatingsangst. Zij was zo verschrikkelijk aan mij gehecht, dat ik eigenlijk nauwelijks de deur uit kon. Als ik daarover vertelde was een veel gehoorde reactie:

Goh dat lijkt me best lastig".

Ja, dat was het ook, het was hartstikke lastig. Ze kon geen seconde alleen zijn. En dan bedoel ik zonder mij. Want wie er ook op haar paste of bij haar was, zolang ik het niet was, was het niet ok. En dus beperkte ik die momenten tot een absoluut minimum.

Ik moest eens ik naar de tandarts voor controle. Dat was dus zo'n uitzondering, ze kon niet mee, er was iemand bij haar voor de vorm. Ik spoedde mij naar de tandarts, handelde de zaken af en ging snel weer terug naar huis. Om daar een vrij overstuur zijnde, maar ook dolblije, Boets te treffen. De rest was ook blij, maar Boets was uitzinnig.

Op de foto Boets bij de voordeur, al die tijd piepend en kijkend of ik al terugkwam. Denk maar niet dat ze ook maar een beetje bereikbaar was voor de oppassende partij. Ze wilde maar 1 ding: mij. Lastig, heel lastig. Voor Boets. Vooral.

Ik pas me aan, aan de honden die ik in huis heb genomen. Zij hebben geen keus, en dus heb ik me maar te voegen. Punt. En dat doe ik met eindeloos veel liefde.

Wil je werken aan verlatingsangst, neem eens een kijkje op onze website.

Lukt het niet om het zelf op te lossen, vraag dan hulp aan een gespecialiseerde professional. Het aanleren bestaat echt niet alleen maar uit langzaam opbouwen en het herkennen van de kleine stapjes en de bijbehorende lichaamstaal is echt een uitdaging.

Wil je dat we met je meekijken naar hulp in jouw omgeving? Laat het ons gerust weten. Stuur een email naar buitenlandsehond@gmail.com.

 

Samenleven - door Peter Joosten

Peter schreef een verhaal over Zlatan naar aanleiding van onze oproep.

"Onze Zlatan, is een Posavski Gonic, een ras dat vooral veel in Kroatië voorkomt, maar van origine ontstaan is uit de regio van het voormalige Joegoslavië. Het is al een oud ras waarvan de eerste afbeeldingen al te vinden zijn op schilderijen of fresco’s welke dateren uit de 16e eeuw.

Deze honden zijn gefokt voor de jacht en als begeleidingshonden. “Jagen” is heel belangrijk voor de Posavski en ze moeten iedere dag veel bewegen, rennen, snuffelen en einden wandelen. Doen we dit niet, dan wordt hij vooral ‘s avonds ondeugend en onrustig…. Hij gaat dan heen en weer lopen, blaffen, piepen, gooit zijn speeltjes en knuffels door de kamer, gaat knagen en knabbelen aan zijn mand en zijn dekentje en kijkt verlangend naar buiten…. Kortom, hij moet zijn energie dagelijks kwijt."

Lees hier verder

De mooiste erfenis – door Suze

Februari 2019 kwam het nieuws als een donderslag bij heldere hemel; vriendin José had kanker en het kon niet meer genezen.
Het kwam op een ontzettend verdrietig moment, want we waren net aan het kijken naar een nieuw hondje voor haar. Ze had altijd herplaatsertjes en ook nu weer waren we aan het rondneuzen naar een perfecte match.

Nadat het slechte nieuws tot ons was doorgedrongen, besloot José dat het niet verstandig was om met de zoektocht door te gaan, ze wist immers niet hoe lang ze er nog zou zijn. Ik vond het juist wel verstandig om op zoek te gaan, voor haar, voor de positiviteit in haar leven, voor de routine, de afleiding.

Uit het niets kwam Bibi op ons pad. Een geweldig lief hondje uit Spanje van Nederlandse eigenaren die in Spanje werken en wonen. Ze moest teveel alleen zijn en ze gunden haar een betere plek. Dat was José.

We adopteerden haar samen en ik was vaste back-up, wat er ook gebeurde. Als ze een slechte dag of week had, kwam Bibi bij ons. Ze voelde zich bij ons net zo thuis als bij haar baasje.

José is 30 januari j.l. overleden. Omdat het de laatste maanden al niet goed ging met haar, was Bibi al geruime tijd bij ons. Nu blijft ze, voor altijd. Een prachtig aandenken aan mijn lieve vriendin José.

Ik ben blij dat we het zo goed geregeld hebben, dat ze nog 3,5 jaar heeft mogen genieten van Bibi en wij verder mogen genieten van haar.

Wat als jij er niet meer bent?

We genieten enorm van onze honden, elke dag weer en we hopen dat ze nog héél lang bij ons blijven. Maar wat als jij, door omstandigheden niet meer voor je hond kunt zorgen. Of nog erger: dat jij eerder overlijdt dan jouw hond. Wat gebeurt er dan met jouw hond?

Je kunt je hond overal voor laten verzekeren en je kunt spaarpotjes vullen voor alle scenario’s waarin je onverwacht voor kosten komt te staan. Maar als we opeens niet meer voor ons maatje kunnen zorgen, wordt dit niet opgelost met geld. Dan is er eerst en vooral opvang en zorg nodig.
Geen leuk onderwerp, maar zo ontzettend belangrijk.

We zetten wat tips op een rij:
• Bespreek met je naasten dat je deze zorg hebt en dit goed wil regelen.
• Bespreek het ook met de organisatie waar jij de hond hebt geadopteerd.
• Bedenk wat je zelf het liefste zou willen voor je hond. Dit kan zijn dat je wil dat iemand de zorg overneemt of dat er een opvangplek beschikbaar is, zodat zij zorgen dat je hond herplaatst kan worden.
• Ga in gesprek met mensen om die ideale situatie vorm te geven.
• Spaar voor een geldbuffer waarmee de opvang of herplaatsing bekostigd kan worden.
• Leg goed vast wat je geregeld hebt en zorg dat dit bekend is bij jouw naasten. Dan weet je zeker dat zij jouw wensen rondom jouw hond zo goed mogelijk zullen uitvoeren zodra jij dat niet meer kunt.

Specialisatie Buitenlandse hond

Inmiddels loopt onze opleiding alweer 4 maanden en we zijn trots op de terugkoppeling van de deelnemers. Ze zijn enthousiast over de inhoud en blij met de wijze waarop de opleiding is opgebouwd.

Wil je er meer over weten? Meld je dan zeker aan voor ons gratis info webinar over de Specialisatie Buitenlandse hond. Dé praktijkgerichte opleiding. Geschikt voor iedereen die met honden uit het buitenland werkt.

De eerstvolgende staat gepland op woensdag 2 maart 2023, maar er staan voor het hele komende jaar al data gepland.

Van 19.30 tot 20.30 uur
Deelname is gratis
Aanmelden kan via deze link!

Lesdag Buitenlandse hond

“De” buitenlandse hond. We zeggen het zo makkelijk, maar de verschillen per land, regio en zelfs per stad zijn enorm groot. Hoe dat precies zit, legt Suze Steenbergen je uit in deze lesdag. Een aanrader voor iedereen die serieuze kennis wil opdoen over buitenlandse adoptiehonden.
De eerstvolgende lesdag is zondag 25 maart 2023
Waar: Online
Van 10 uur tot 15 uur
Kosten € 95,00 incl btw
Aanmelden: https://buitenlandsehondinzicht.nl/lesdag-buitenlandse-hond/

Met vriendelijke groet,

Suze Steenbergen en Marleen van Baal
Initiatiefnemers Buitenlandse HondInzicht

P.S. Ken jij iemand die een buitenlandse hond wil adopteren? Stuur hem dan deze link naar ons Ebook toe, dan weet je zeker dat hij of zij goed geïnformeerd keuzes kan maken.

Like onze Facebookpagina De buitenlandse hond en blijf op de hoogte!

Samenleven met een buitenlandse hond, daar is veel over te delen! Word lid van onze Facebook ledengroep voor eigenaren Ik heb een buitenlandse hond.

Nieuwsbrief februari 2023

You May Also Like