Thema Jaarwisseling en vuurwerk

Veel honden reageren op vuurwerk. Het geluid, de geur, het onverwachte… allemaal ingrediënten om richting de jaarwisseling extra alert te zijn en daardoor meer spanning ervaren. Nu zijn er honden die totaal niet reageren en honden die compleet in paniek raken. Het overgrote deel van de honden zit ergens tussen die twee uitersten in. Alle reden voor een Grenzeloze Hondenliefde met als thema Jaarwisseling en vuurwerk.

Angst kun je niet erger maken

“Als ik mijn hond aandacht geeft als hij bang is, maak ik dan de angst niet groter?”
Het antwoord is heel simpel: “Nee, je maakt de angst niet groter!”

Kijk eens hoe dat bij jezelf werk: Jij bent enorm geschrokken van iets. Radeloos kijk je om je heen, je hebt behoefte aan een troostend woord of een arm om je heen. Dan zijn er twee opties: A) De mensen om jou heen negeren je compleet, laten je links liggen óf B) de mensen om jou heen slaan een arm om je heen en laten je tot rust komen. Welke optie maakt volgens jou je angst en gevoel van onveilig zijn groter? A of B?

Angst is een emotie waarbij je hond zich enorm ongemakkelijk voelt en vaak ook onveilig. Als hij weet dat hij bij jou terecht kan en in jouw veilige aanwezigheid tot rust kan komen, zal hij sneller herstellen. Als hij ontdekt dat hij met angst altijd op jou kan rekenen, zal hij nog steeds angst voelen, maar weet dan ook dat het weggaat als jij hem steunt.

Bouw je eigen Hersenwerk Vuurwerkpakket!

Met het inzetten van Hersenwerk kun je ontspanning creëren bij je hond. 

Doordat ze zoeken naar lekker in allerlei materialen, gekoppeld aan jouw rustige begeleiding, kunnen ze zich even afsluiten voor de buitenwereld. De zintuigenprikkeling en het vinden van lekkere brokjes zorgt voor inspanning. De concentratie en het helemaal op eigen tempo en manier zoeken, zorgt voor ontspanning. Ideaal als je hond gespannen is en wel wat ontspanning kan gebruiken.

Ondanks het vuurwerkverbod verwachten we dat er op veel plaatsen toch veel geknal zal zijn met de jaarwisseling. Hoe fijn zal het zijn als jouw hond dit, al Hersenwerkend, aan zich voorbij kan laten gaan? Om je te inspireren raden we je aan deel te nemen aan de Heel Holland Hersenwerk van de maand december. Het thema is Vuurwerkpakket, maar eigenlijk is het Anti-Vuurwerkpakket of Minder Stress pakket. Deelname is GRATIS. Meld je aan en ontvang vanaf 15 december vier dagen lang inspiratie, tips en uitleg over het opbouwen van een vuurwerkpakket, passend bij jouw hond.
Aanmelden kan tot 14 december, dit is de link: https://hersenwerkvoorhonden.nl/heel-holland-hersenwerkt/

Hersenwerk mag, maar moet nooit!

Je kunt het allemaal bedacht hebben en het mooiste pakket hebben samengesteld, maar de kans is aanwezig dat jouw hond geen interesse heeft in Hersenwerk. Dat is ook logisch. Als jij iets heel erg spannend vindt, krijg je ook geen hap door je keel. Zo werkt het bij honden ook.
Als jouw hond normaalgesproken altijd blij wordt van Hersenwerk en gek is op voer en nu anders reageert of zelfs het materiaal en het lekkers negeert, dan weet je dat zijn stress-emmer behoorlijk vol zit.

Help mijn hond wil niet Hersenwerken! Dit kun jij doen:
1. Geef je hond de keuze. Waar wil hij het liefste zijn? In een hoekje weggedoken, dicht tegen jou aan of in zijn bench met een kleed erover? Prima. Laat je hond beslissen en regel zijn veilige plek.
2. Wil je hond niet in beweging komen maar heeft hij wel interesse in voer? Geef je hond dan een lekkere kauwkluif of vul een kong met smeerbaar lekkers zodat het moeiteloos eruit gelikt kan worden. Kauwen en likken ontspant en vraagt minder inspanning van je hond dan Hersenwerk.
3. Steun je hond als hij bang is. En nee, daar wordt hij niet banger van! Vraag hem bij je te komen of als hij is weggedoken in een veilige plek, ga dan naar hem toe en ga in zijn buurt zitten. Alleen al jouw aanwezigheid helpt je hond enorm.
4. Aaien, uitdagen, afleiden, aanmoedigen… doe het niet. Je hond heeft stress en wil zo min mogelijk gedoe. Kijk goed naar je hond wat hij nodig heeft en geef hem dat.
5. Wees een duidelijke regisseur: zorg dat andere huisgenoten en visite zich niet met je hond bemoeien, tenzij zij oog hebben voor wat je hond nodig heeft.

Hersenwerk voor honden
Heel Holland Hersenwerkt, december 2021

Goed voorbereid door de jaarwisseling

In het blog Hond en vuurwerk neemt Marleen je stapsgewijs mee door Oud & Nieuw met tips om het voor je hond én daarmee voor jou zo relaxt mogelijk te houden.

Veilig stekjes, maar hoe dan?

Als het vuurwerkgeweld echt losbarst, is het voor je hond fijn dat hij ergens kan schuilen voor de herrie en het licht. We geven een aantal simpele tips voor in huis.

Zoals de bench-iglo, de stoel-tent, de tafel-bunker en het kermisbed. Dit zijn allemaal favorieten bij ons thuis en iedere hond heeft zijn of haar eigen voorkeur. Sjaak is echt van de tentjes, dus de stoelen-tent loopt hij zo in. Princes is van de benches, dus zij vond de iglo geweldig. Emma? Die keek al verheugd toen ik het kermisbedje opmaakte. Dan weet ze dat ik bij ze slaap, omdat er iets bijzonders is. Een leuk slaapfeestje. Wij houden met oud en nieuw ook echt een slaapfeestje. Onze matrassen verhuizen naar de huiskamer, daar is de minste herrie. We gaan daar de nacht samen met de honden doorbrengen. Zo voelen ze zich veilig en het is voor hun een extra feest, want we liggen gezellig allemaal bij elkaar.

De veilige verstopplekjes hebben we gemaakt met dekbedden en dekens, gewoon flink er overheen draperen, dat dempt het geluid.

Verder gebruiken we veel lekkere likmatjes en leuke snuffelafleiding, maar daarover kun je meer lezen in de stukjes hierboven.

Met vriendelijke groet,

Suze Steenbergen en Marleen van Baal
Initiatiefnemers Buitenlandse HondInzicht

P.S. Ken jij iemand die een buitenlandse hond wil adopteren? Stuur hem dan deze link naar ons Ebook toe, dan weet je zeker dat hij of zij goed geïnformeerd keuzes kan maken.

Like onze Facebookpagina De buitenlandse hond en blijf op de hoogte!

Samenleven met een buitenlandse hond, daar is veel over te delen! Word lid van onze Facebook ledengroep voor eigenaren Ik heb een buitenlandse hond.

Grenzeloze hondenliefde december 2021

You May Also Like