Herfstige taferelen
Herfst is als hordelopen
Herfst is een prachtig jaargetijde, tenminste als je van afwisseling houdt. Het weer kan alle kanten op, zelfs in één dag. Waar we in de ochtend echt een jas nodig hebben, kunnen we om half 11 buiten koffie drinken in het zonnetje. Of waar we met zon opstarten, worden we rond het middaguur getrakteerd op stevige regenbuien al dan niet met flinke wind.
Elke keer dat we naar buiten gaan, kan het anders zijn. Niet alleen regen of zon, maar ook wind, temperatuur en dat vraagt best wat van het aanpassingsvermogen van onze honden. Is je hond al gewend aan ons Hollandse weer? Helemaal prima! Heb je jouw hond net geadopteerd of is je hond nog niet zo lang geleden in Nederland aangekomen? Houd dan zeker rekening met de effecten van de herfst.
In de herfst is elke dag een verrassing. Let maar eens op de kleuren in je omgeving. Per dag zie je de bladeren kleuren én sommige bomen al kaal worden. Met een windvlaag loop je zo maar ineens in een douche van bladeren. Of wat denk je van de bomen met eikels en kastanjes? Als het waait kun je daar beter niet onder lopen, je wordt als het ware bekogeld! Daarnaast is de grond een stuk gladder en loopt het water minder snel weg door alle droogte. Soms heb je het gevoel dat je op glad ijs loopt, dat geldt vast en zeker ook voor jouw hond.
Wij kunnen dit allemaal bedenken, aan zien komen en plaatsen in de context, maar voor een hond die net geadopteerd is, zijn al deze prikkels intens. De meeste honden hebben hun stressemmertje al behoorlijk vol zitten door alle veranderingen die met herplaatsing te maken hebben. Het moeten dealen met alle weerselementen van de herfst kan dan een pittige uitdaging zijn. Dit geldt ook voor honden die onzeker zijn in het algemeen en honden die geluidsgevoelig zijn.
Zelfs honden die al langere tijd geleden geadopteerd zijn, maar nog steeds moeite hebben met onverwachte geluiden en veranderingen, zullen reageren op alle genoemde elementen van de herfst. Een wandeling waarbij de wind hard waait, de bladeren rondvliegen en je geregeld een knal hoort van een eikel die hard de grond raken, kan voor menig hond voelen als hordelopen.
Onze adviezen:
• Wees je bewust van het effect en begeleid je hond vanuit rust en begrip.
• Kies voor korte wandelingen als je hond echt onrust ervaart van het weer.
• Mopper niet op het slechte weer. Jouw gemoedstoestand heeft enorm effect op het welbevinden én de stressemmer van je hond.
• Draag goede herfstbestendige kleding zodat je de tijd kunt nemen en je hond ook echt een relaxte ontspannen wandeling kunt bieden, ongeacht het weer.
• Pas of met eikeltjes, ze zijn giftig voor honden.
• Wees wijs met paraplu’s. Liever niet gebruiken of stap voor stap je hond er aan laten wennen. Bedenk wel dat als je plotseling twee handen nodig hebt, de paraplu nooit meewerkt en dan opeens een groot naar object is dat beangstigend kan zijn voor je hond.
Halloween en St Maarten
Eind oktober is het Halloween, medio november is het Sint Maarten. We wensen iedereen die het viert mooie en gezellige dagen.
We hebben echter wel wat te melden over ‘honden en Halloween’ en ‘aanbelacties met Sint Maarten’.
Voor de meeste honden geven dit soort festiviteiten vooral onrust, gedoe en onbegrijpelijke situaties. Denk aan het verkleden met Halloween en dan ook nog ‘eng’ doen naar elkaar. Voor honden is dit vreemd, raar en geeft hen een onveilig gevoel. Ze kunnen niet plaatsen dat er een veilig persoon achter een masker zit en dat diegene ook nog dreigend gedrag vertoont.
Bij Sint Maarten wordt huis aan huis aangebeld en staan zingende kinderen verwachtingsvol klaar om snoep te ontvangen. De deurbel is voor veel honden een stresssignaal, dus het effect van meerdere keren achter elkaar aanbellen laat zich raden.
Onze Gouden tips: Houd je hond uit de Halloween feestzone en vraag mensen om je hond niet te betrekken in hun verkleed- en griezelfun. Zet bij Sint Maarten een bak snoep buiten neer en bij je deurbel een papier met duidelijke tekst: Niet aanbellen. Dan hebben de feestvierders hun plezier en de onze honden geen onnodige stress!
Lesdag en opleiding
3 jaar geleden startten we met ons initiatief. Het begon met een dagvullende lezing, waarna al snel een website, facebookpagina en besloten groep voor eigenaren volgden. We hoopten dat we zoveel mogelijk mensen zouden bereiken met als doel een gelukkig samenleven voor de honden uit het buitenland en hun baasjes. Er ontbrak nog een hoop kennis en we vonden het hoog tijd daar iets aan te doen.
Nu is er een opleiding voor professionals bijgekomen en dat maakt ons ontzettend trots. Want dit is weer een stap in de richting van een fijnere toekomst voor de herplaatste honden.
De aankomende maanden zullen we weer een aantal online lesdagen organiseren. De lesdagen zijn interessant voor iedereen die met honden werkt, voor iedereen die samenleeft met buitenlandse honden en meer wil weten over de achtergrond. Daarnaast is hij verplicht voor iedereen die de opleiding bij ons gaat volgen.
Om iedereen in de gelegenheid te stellen alles over de opleiding te weten te komen zijn er webinars. De eerstvolgende webinar vindt plaats op 19 oktober.
Dus werk jij met buitenlandse honden en wil je jouw bedrijf inhoudelijk een boost geven? We hebben op onze website een uitgebreide uitleg staan over de opleiding en de webinars. Het is echt van grote meerwaarde.
Grenzeloos verliefd - door Roel van Hal
Roel vertelt zijn verhaal in deze Grenzeloos verliefd.
"Vanaf dat ik geboren ben lag er al een hond in mijn wieg.
Twee weken voor mijn geboorte hadden mijn ouders namelijk hond “knuffel” aangeschaft, een zogenaamde straathond (een mix bedoelden ze daar toen mee).
Knuffel was mijn hele jeugd mijn maatje, omgang met andere kinderen was moeilijk voor mij en met knuffel deed ik alles.
Hierna zijn nog verschillende honden in mijn leven geweest, veelal uit het asiel in Nederland of 'afdankertjes'." Lees verder...
Waarom? Daarom!
I love buitenlandse honden, wat is jouw superpower? 😉
En dan mag ik in het kort even vertellen waarom ik nou zo gek ben op de buitenlandse hond.
Heel eerlijk … dat vind ik best lastig onder woorden te brengen.
Want hoe omschrijf je een gevoel?
Vanaf mijn eerste vrijwilligerswerk zitten ze in mijn hart.
Niet omdat ik andere honden minder leuk vind, het is een gevoel, een persoonlijke voorkeur die bij mij past. Ik vind ze gewoon geweldig!
Vanuit de visie waarmee ik werk kan ik je wel vertellen dat ik vind dat iedere hond een plek verdient, waar hij gelukkig mag zijn op zijn eigen manier. En daar begeleid ik mens & hond graag bij, want we kennen niet altijd de reis en ervaringen van een hond. We kunnen geen invloed hebben op zijn leven voor ons, maar wel op de jaren die we samen mogen doorbrengen.
Janine Drenthen is hondengedragscoach, gespecialiseerd in honden uit het buitenland en herplaatsers. Ze werkt in Deventer en omstreken, op haar website kun je de details vinden van haar aanbod. Ze volgt momenteel onze opleiding Specialisatie Buitenlandse hond.
Actie!
Onze partner 5050ShopSDB maakt items voor mens en dier en doet dat zoveel mogelijk door materialen te hergebruiken.
De volledige opbrengst van deze bijzondere winkel gaat naar goede (dieren)doelen. Elke keer dat ze 100 snuffelmatten hebben afgeleverd, is er weer een nieuwe klosjesactie.
Dit keer mogen het aantal gebruikte garenklosjes geraden worden na het maken van maar liefst 1500 matten en alle andere snuffelzaken waaronder kubussen, tassen, dubbelspellen en snuffelballen.
Maak een kans door te reageren op het oorspronkelijke bericht, de prijs is het waard: een voucher ter waarde van 25 euro te besteden in de shop.
Met vriendelijke groet,
Suze Steenbergen en Marleen van Baal
Initiatiefnemers Buitenlandse HondInzicht
P.S. Ken jij iemand die een buitenlandse hond wil adopteren? Stuur hem dan deze link naar ons Ebook toe, dan weet je zeker dat hij of zij goed geïnformeerd keuzes kan maken.
Like onze Facebookpagina De buitenlandse hond en blijf op de hoogte!
Samenleven met een buitenlandse hond, daar is veel over te delen! Word lid van onze Facebook ledengroep voor eigenaren Ik heb een buitenlandse hond.