Lentegeluk
Geniet jij ook zo van al dat frisse groen in de natuur? En van de vogels die luid zingen en druk zijn met hun nest bouwen?
Het is niet alleen de natuur die verandert, ook de mensen doen mee.
Naar buiten, in de tuin werken, opruimen: het is duidelijk dat de lente ons in beweging zet. En dat geldt ook voor onze honden.
Daarom deze maand alles in het thema Lente. Van honden aan de lijn tot een ingezonden avontuur, van het effect van veranderingen tot weetjes over de vacht.
Ga er even voor zitten en laat ook via ons de lente binnenkomen!
Met je handen in het haar!
Als hondenmensen kennen we het allemaal wel, hondenhaar, het is werkelijk overal.
Zwarte kleding? Tja, je accepteert de extra laag haar of je draagt het niet.
Je hebt stof gezogen, kijkt de andere kant op, en de vloer ligt weer vol, bizar, hoe doen ze dat. “Niet schudden, ik heb net stof gezogen”, dat zeggen wij hier thuis wel eens voor de gein.
Bij buitenlandse honden komt er nog iets extra bij. Wanneer een hond net uit het buitenland komt, kan het verharen enorm zijn, en wel om twee redenen;
- Van buiten naar binnen
Wanneer ze hun leven voor de reis naar ons buiten hebben doorgebracht en opeens in een huis gaan wonen, hebben ze alle extra haren niet meer nodig. Het is een stuk warmer met vier van die muren om je heen. Dan kun je die overbodige vacht gerust loslaten
- Stress door veranderingen
Honden die onder de indruk zijn van alle veranderingen kunnen ook flink gaan verharen. Laat het maar gewoon gebeuren, er is geen houden aan.
- Anders dan standaard
Daarnaast zijn de structuren van de vacht soms heel apart, door de vele mixen kan het zijn dat een hond ook twee verschillende soorten vacht heeft. Dat vraagt een kundige trimmer wanneer dat nodig is.
Maar wat is nou een eenvoudig advies als het gaat om de zorg voor de vacht van jouw hond? Zoek als eerste een goede trimmer!
Maar hoe kies je eigenlijk een goede trimmer? We geven hieronder een aantal tips!
- Via via op basis van persoonlijke goede ervaringen is altijd fijn
- Kun je op de website en/of social media van de trimmer meer vinden over eerder geleverd werk?
- Kijk of je er de eerste keer bij mag zijn, mag dat niet? Dan houdt het op. We snappen echt dat sommige honden rustiger zijn wanneer het baasje er niet bij is, maar de eerste keer zien hoe de trimmer werkt en je hond reageert is wel fijn. Het is echter belangrijk dat je de tijd krijgt om uit te leggen hoe jouw hond in elkaar zit en waar hij gelukkig of juist bang van wordt.
- Hoe komt jouw hond terug van de trimmer en hoe reageert hij bij een volgend bezoek? Kijk goed naar de reactie van je hond, stress en angst is echt niet nodig.
- Check de vakkennis van de trimmer! Hebben ze echt een opleiding gevolgd en weet de trimmer wat te doen met al die verschillende soorten vachten. Sommige onvoldoende opgeleide trimmers scheren iedere hond, dat is niet ok!
- Hoe reageert een trimmer op buitenlandse honden/kruisingen? Zijn het type trimmers die enkel volgens rasstandaarden en modelletjes willen werken of kijken ze samen met baasje naar wat er nodig is om de hond zich prettig te laten voelen in zijn vacht?
- Kijk ook naar handling. Het komt echt voor dat honden in een soort stellage worden opgehangen en geen kant meer op kunnen. Dat is echt nergens voor nodig!
- Vraag naar de producten die de trimmer gebruikt. Liever geen parfum! Een hond wordt daar helemaal niet gelukkig van.
Is jouw hond echt te bang voor een bezoek aan de trimmer? Je kunt altijd vragen of wij in de buurt willen meekijken naar begeleiding die jullie helpt je beter voor te bereiden op een bezoek aan de trimmer. Mail gerust je vragen aan ons via buitenlandsehond@gmail.com.
Vrienden voor het leven - een anoniem verhaal
We kregen een ingezonden verhaal, spannend, met een les en een goede afloop.
"Omdat wij onze Buitenlandse Hond, die ooit gevonden is in een bos ergens in Bosnië met een grote buikwond, uitgemergeld, vermagerd en angstig, nu graag een Super Leven willen geven, dacht ik: “Kom, ik stap vandaag in de auto en we gaan een mooie, lange wandeling maken”."
Aangelijnd redt levens
Een stevige titel, maar het is wel de realiteit. In de lente barst de natuur uit zijn voegen.
Niet alleen met het geweldige groen dat overal ontluikt, maar ook met de geboorte van heel veel dieren. Vogels, knaagdieren, reeën maar ook in de weides zie je lammeren, kalfjes en veulens.
De jonge dieren én de ouderdieren zijn enorm kwetsbaar. De jonkies omdat ze nog totaal niet in staat zijn zichzelf in veiligheid te brengen en de ouderdieren omdat zij bij hun kroost blijven.
Deze kwetsbaarheid vraagt van ons als hondenbezitter verantwoord gedrag bij het uitlaten van onze viervoeters.
Want ja heerlijk als je hond los kan lopen of aan een mega lange lijn. Maar bedenk dat het verstoren van nesten en het grijpen van jonge dieren in een split second gebeurt.
Wij mensen missen de geur-, zicht- en geluid oriëntatie van onze honden, dus we lopen vrijwel altijd achter de feiten aan.
Dus verzoek aan allen: Wees wijs en houd je hond aan de lijn. Je redt er daadwerkelijk levens mee!
Lesdag Buitenlandse hond
"𝙅𝙤𝙪𝙬 𝙝𝙤𝙣𝙙 𝙝𝙤𝙤𝙧𝙩 𝙝𝙞𝙚𝙧 𝙣𝙞𝙚𝙩"
Dat is wat Stella te horen kreeg van een hondengedragsdeskundige in het eerste contact. Verbouwereerd had Stella gevraagd wat ze zei. Ze dacht dat ze het niet goed gehoord had.
"𝙅𝙤𝙪𝙬 𝙝𝙤𝙣𝙙 𝙝𝙖𝙙 𝙣𝙤𝙤𝙞𝙩 𝙣𝙖𝙖𝙧 𝙉𝙚𝙙𝙚𝙧𝙡𝙖𝙣𝙙 𝙢𝙤𝙜𝙚𝙣 𝙠𝙤𝙢𝙚𝙣. 𝙃𝙤𝙣𝙙𝙚𝙣 𝙪𝙞𝙩 𝙝𝙚𝙩 𝙗𝙪𝙞𝙩𝙚𝙣𝙡𝙖𝙣𝙙 𝙠𝙪𝙣𝙣𝙚𝙣 𝙣𝙞𝙚𝙩 𝙬𝙚𝙣𝙣𝙚𝙣 𝙝𝙞𝙚𝙧. 𝙕𝙚 𝙯𝙞𝙟𝙣 𝙩𝙚 𝙖𝙣𝙙𝙚𝙧𝙨 𝙚𝙣 𝙙𝙖𝙩 𝙜𝙚𝙚𝙛𝙩 𝙗𝙡𝙞𝙟𝙫𝙚𝙣𝙙𝙚 𝙥𝙧𝙤𝙗𝙡𝙚𝙢𝙚𝙣."
Toen Stella vroeg of ze haar wel wilde helpen met haar vraag over haar hond, was het antwoord "𝙉𝙚𝙚".
Er volgde een vloedgolf van woorden van de deskundige en de strekking was dat ze "𝙖𝙡𝙡𝙚𝙚𝙣 𝙢𝙖𝙖𝙧 𝙚𝙡𝙡𝙚𝙣𝙙𝙚 𝙯𝙖𝙜". Dat ze klaar was met "𝙙𝙞𝙚 𝙥𝙧𝙤𝙗𝙡𝙚𝙚𝙢𝙝𝙤𝙣𝙙𝙚𝙣" en dat Stella maar naar iemand anders moest gaan.
Gelukkig kwam Stella bij Buitenlandse Hond InZicht terecht. Aan de hand van haar vraag over haar hond werd ze gekoppeld aan een deskundige uit ons netwerk. Een deskundige met ruime ervaring in het begeleiden van adoptiehonden uit het buitenland. Iemand die een hond als hond ziet, ongeacht de achtergrond. Stella en haar hond Basil bouwen samen aan hun band, onder begeleiding van deze specialist Buitenlandse hond.
Dit verhaal staat helaas niet op zichzelf. Wekelijks krijgen we te horen dat hondenprofessionals zich negatief uitlaten over honden uit het buitenland.
Voor ons was dit twee jaar geleden dé reden om onze opleiding Specialisatie Buitenlandse hond te starten. Met de cursisten bouwen we een netwerk van deskundigen binnen het hondenwerkveld. Hiermee weten we zeker dat we mensen en honden als Stella en Basil op deskundige en respectvolle wijze kunnen begeleiden.
“De” buitenlandse hond. We zeggen het zo makkelijk, maar de verschillen per land, regio en zelfs per stad zijn enorm groot. Hoe dat precies zit, legt Suze Steenbergen je uit in deze lesdag. Een aanrader voor iedereen die serieuze kennis wil opdoen over buitenlandse adoptiehonden.
De eerstvolgende lesdag is zaterdag 6 mei 2023
Waar: Online
Van 10 uur tot 15 uur
Kosten € 95,00 incl btw
Aanmelden: https://buitenlandsehondinzicht.nl/lesdag-buitenlandse-hond/
Specialisatie Buitenlandse hond
"Deze opleiding is anders als alle andere en vult aan wat ik tot nu toe gemist heb aan informatie". Dat is een veel gehoorde opmerking van onze cursisten!
Wil je er meer over weten? Meld je dan zeker aan voor ons gratis info webinar over de Specialisatie Buitenlandse hond. Dé praktijkgerichte opleiding. Geschikt voor iedereen die met honden uit het buitenland werkt.
De eerstvolgende staat gepland op woensdag 19 april 2023, maar er staan voor het hele komende jaar al data gepland.
Van 19.30 tot 20.30 uur
Deelname is gratis
Aanmelden kan via deze link!
Met vriendelijke groet,
Suze Steenbergen en Marleen van Baal
Initiatiefnemers Buitenlandse HondInzicht
P.S. Ken jij iemand die een buitenlandse hond wil adopteren? Stuur hem dan deze link naar ons Ebook toe, dan weet je zeker dat hij of zij goed geïnformeerd keuzes kan maken.
Like onze Facebookpagina De buitenlandse hond en blijf op de hoogte!
Samenleven met een buitenlandse hond, daar is veel over te delen! Word lid van onze Facebook ledengroep voor eigenaren Ik heb een buitenlandse hond.